Oskrunila je cerkev: pevka razburila škofijo

Svetost cerkvenega prostora je onečaščena, oskrunila jo je prekmurska pevka Nika Zorjan. Znano je tudi njeno temačno grešno dejanje, videospot za njeno novo pesem, v katerem se je sprehodila pred oltarjem murskosoboške stolne cerkve, najprej kot nevesta, kasneje v kratkih hlačkah, v videu pa je manjše presenečenje na obrazu ob njej zaigral še nekdo, oblečen v župnika, ki je vodil poročni obred.

Zelo blagi in ne ravno bogoskrunski vizualni elementi v videospotu so sprožili močno reakcijo, zaupal nam jo je glavni vikar murskosoboške škofije:

»Slovenska pevka je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti posnela video, ki zaradi vsebine nikakor ne sodi v cerkveno okolje in krši svetost prostora ter sakralni namen cerkve. Pri tem je prišlo do širjenja negativnih stereotipov in smešenja zakramenta poročnega obreda, duhovniške službe in vere kot pomembne vrednote. Škofija obžaluje, da je zaradi neprevidnosti odgovornih za cerkev prišlo do skrunitve cerkve ter se opravičuje vernikom in vsem prizadetim. Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf do preklica prepoveduje vsa snemanja in objave v vseh cerkvah in kapelah škofije in njihovo objavo v medijih, razen kadar gre za bogoslužna opravila. Prosi vse k prizadevanju za ohranjanje svetosti cerkva kot prostora molitve in svete evharistije ter prebivališča Boga.«

Svetost prostora

Pojasnilo, ki mu je sledila prepoved podobnih snemanj in objav, odpira razpravo o tem, kaj šteje za spodobno obnašanje v cerkvenem prostoru in kaj je bilo v videospotu pevke moteče. Kot rečeno, sta očitka predvsem dva, snemanje spota naj bi (1) kršilo načelo svetosti prostora in sakralni namen cerkve in (2) smešilo zakrament poročnega obreda in duhovniške službe.

Takoj opazimo, da sta obe kršitvi navedeni neodvisno. Škof Štumpf in Slovenska škofovska konferenca (SŠK) ne pravita, da je bilo kršeno načelo svetosti, ker je prišlo do smešenja zakramenta in duhovniške službe, ampak bi lahko prišlo do kršitve tega načela tudi brez izpolnjenega drugega pogoja, torej smešenja zakramenta poročnega obreda.

Če obstaja kršitev načela svetosti prostora in sakralnega namena cerkve, potem bi pričakovali natančnejši opis, v katerih konkretnih primerih do nje prihaja. Pred leti je župnik Dori v medijsko odmevni aferi priredil modno revijo v šentrupertski cerkvi nad Laškim. Zaradi tega dejanja je bil kazensko premeščen v Berlin. Zlahka razumemo, da obstajajo predpisi, česa se v cerkvi kot svetem prostoru ne sme početi in da so bila pripravljena natančna navodila. Gotovo je takšna tudi suverena pravica Rimskokatoliške cerkve, razpravljamo pa lahko kvečjemu, ali so omejujoča za širšo javnost. Vendar zaenkrat nismo vedeli, da zajemajo snemanje videospotov.

Smešenje zakramenta

Toda privzemimo, da se je SŠK le nerodno izrazila in prihaja do skrunitve cerkve le takrat, kadar je dejanje povezano z izpolnjenim dodatnim pogojem, v primeru Nike Zorjan torej zaradi smešenja zakramenta poročnega obreda in duhovniške službe, česar v videu res ni zaznati.

Leta 2016 je Jan Plestenjak predstavil svoj videospot za pesem »Prelepa za poraz«, v katerem nastopa v vlogi duhovnika v talarju. Prizore so posneli v rakovniški cerkvi, v njega pa so vpeti odlomki iz nadaljevanke »Usodno vino«. V samem izdelku so se zahvalili župniku Marku Simončiču, ker jim je »prijazno dovolil snemanje v prostorih Župnijske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani.«

Jan Plestenjak kot župnik v »Prelepa za poraz«

Kasneje je župnik za javnost pojasnil, da se je strinjal s konceptom videospota, ki so mu ga vnaprej predstavili; v njem Plestenjak, oblečen v duhovniško oblačilo, čaka v cerkvi mladoporočenca, ki pa nikoli ne prideta. Župnik se je branil, da je razumel videospot kot priložnost, kako promovirati »večjo odločnost na poti zvestobe na skupni poti zakonskega življenja«. Dodal je še, da zaradi te pastoralne spodbude tudi ni zaračunal najema cerkve. Še več, v videospotu ni videl nič spornega, ocenil ga je za dostojnega, napovedal pa, da bo zaradi različnih odzivov nanj v prihodnje pri podobnih pobudah bolj previden.

Zahteva po primerni obleki

Na Plestenjakov videospot so takrat odreagirali tudi v SŠK in povedali, da ga obravnavajo kot koncert v sakralnem prostoru, kar naj bi opredeljevala določila iz leta 1988. Spomnili so, da mora župnik v primeru tovrstnega koncerta imeti poprejšnje dovoljenje ordinariata Nadškofije Ljubljana, izvajalci pa morajo nastopiti zunaj prezbiterija. »Svetost kraja zahteva od izvajalcev in obiskovalcev primerno obleko in vedenje,« so še sporočili iz SŠK.

Nov ukaz škofa Štumpfa, da se prepoveduje vsa snemanja in objave v vseh cerkvah in kapelah škofije in njihovo objavo v medijih, razen kadar gre za bogoslužna opravila, je očitno močnejša in radikalnejša od omenjenega določila. Če bo SŠK želela biti konsistentna, poslej tam, vsaj do preklica, ne bomo mogli srečati niti snemalcev, ki pripravljajo filme, kaj šele narodnozabavnih ansamblov in še najmanj Jana Plestenjaka, oblečenega v župnika. Reakcija, ki kaže na nove konservativne tendence v Cerkvi.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: