Šarmer z rožami: minister Dikaučič je menda delal dobro

Nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je prevzela posle. Kar je ob številnih primopredajah ministrov te dni zmotilo, sta bila že skoraj pretirana uglajenost in kurtoazija v nastopanju nove ekipe. Ob vseh diskreditacijah, hudih besedah, žalitvah in znanih dejstvih o škodi, ki jo je povzročila odhajajoča avtoritarna oblast, se je na trenutke zazdelo že skoraj neokusno, ko se je Robert Golob zahvaljeval predsedniku vlade Janezu Janši s pomirjujočimi besedami, da ima za sabo težko obdobje.

Podobno ganjenost so pokazali še nekateri drugi novi ministri, izjema pa ni bila niti Švarc Pipan, ki je od odhajajočega Marijana Dikaučiča prejela rože in na tviter računu razneženo zapisala:

»Rož sem vedno vesela, hvala za uglajenost stare dunajske šole, gospod Dikaučič! Hvala tudi za opravljeno delo in dobro vodenje @Mpravosodje

Morda pa se je preventivno vendarle vredno za trenutek ozreti nazaj in spomniti, kako dobro je bilo vodenje odhajajočega ministra in s kakšno oceno je opravil svoje delo?

Umazano delo kot dobro delo

Prvič, Dikaučič je bil kot manjši specialist za slamnata podjetja osumljen davčne utaje in ponarejanja poslovnih listin, kar pa niti malo ni zmotilo Zdravka Počivalška in Janeza Janšo, da si ga ne bi zaželela na mestu ministra. Podrobno sem analiziral, zakaj omenjeni ne bi smel nikoli biti imenovan in tudi, zakaj bi moral kasneje nujno odstopiti. Ampak ne, Švarc Pipan ocenjuje, da je dobro vodil ministrstvo.

Rože in zahvala na tviterju

Drugič, Dikaučič ni imel javnega stališča o neimenovanju evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Ne samo, da je bil osumljen davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin, pomagal je pri zavlačevanju z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Ko sta bila tožilca imenovana, pa se je trudil novelirati zakonodajo in za nazaj spreminjati postopke imenovanja. Ampak najbrž smo kaj spregledali, kajti nova ministrica ocenjuje, da je dobro vodil ministrstvo.

Tretjič, Dikaučiču je ekspresno zbežal državni sekretar Anže Erzbežnik. Ob svojem odstopu se je pridušal, da minister nima osnovnih znanj prava EU, ob notoričnem neznanju pa ni sposoben vpeljati ustreznega vodstva uprave, zaradi česar ministra vodi uprava in ne obratno. Ampak ne, gotovo smo tudi tukaj spregledali, kajti nova ministrica ocenjuje, da je dobro vodil ministrstvo.

Stara dunajska šola

Novembra 2021 je Švarc Pipan kot podpredsednica SD ob ministrovem predlogu spremembe zakona o državnem tožilstvu, s katerim bi med drugim prenehalo imenovanje postavljenih evropskih delegiranih tožilcev, zelo odločno pojasnila, da je ta v nasprotju z uredbo EU, ki je nadrejena nacionalni zakonodaji. Dodala je še, da »gre spet za neverjetno pravno gimnastiko te vlade, ki si podreja vse institucije in vrednote pravne države ter krši tako slovenski kot evropski ustavni red.« Nato je še posvarila, da se želi Slovenija najbrž pridružiti državam, kot sta Poljska in Madžarska, ki se krčevito upirata neodvisnemu nadzoru. Še dobro, da je v njenih očeh pol leta kasneje Dikaučič postal oseba, ki je dobro vodila ministrstvo.

O nerodni kurtoaziji ministrice ob primopredaji tudi v podkastu bloga In media res

SD je končno tudi podprla interpelacijo proti omenjenemu ministru. Zanjo je glasovalo 42 od 46 potrebnih poslancev, 28 jih je bilo proti, interpelirani pa ni zmogel časti in poguma, da odstopi, čeprav ni prejel niti enotretjinske podpore. Raje se je še bolj oklenil stolčka.

Ampak kaj bi z vsem tem, je pač uglajen predstavnik stare dunajske šole, ki zna šarmirati! V čisto olajšanje državljanov, ki s podobno nejevero spremljajo prijazno obnašanje ministrov, smo lahko ob istem času prisluhnili prepričljivemu čustveno obarvanemu nastopu predsednice parlamenta Urške Klakočar Zupančič. Ob njem so obnemeli vsi, le v SDS so kasneje manipulativno očitali žaljivost. Sedanje ministre in predsednika vlade bi ta govor moral opomniti, kaj ljudje pričakujejo od njih. Opisane kurtoazije že ne.

Več:

Zakaj bi minister Dikaučič moral nemudoma odstopiti

Kdo pravi, da Dikaučič nima izkušenj? Zaenkrat s slamnatimi podjetji

Sekretar odkrito o ministru Dikaučiču: ujet v zasebne interese in brez osnovnih znanj

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: