Perverzni podpredsednik parlamenta, ki se čudi, da je STA sploh še živa

Podpredsednik državnega zbora Jože Tanko, pripaden vladajoči stranki SDS, je s cinizmom pravega eksekutorja začinil agonijo Slovenske tiskovne agencije, ki že skoraj leto umira na obroke:

STA je finančni fenomen. Toliko časa so že brez prihodkov, pa zaposleni še vedno prejemajo plačo. Se financirajo iz črnih fondov?

Sicer za retoriko Janeza Janšo in njegov ideološki krog zelo značilen objestni cinizem se je tokrat obarval perverzno zaradi splošno znanega konteksta – Tankov namig o »finančnem fenomenu« in črnem fondu postane ogaben, če upoštevamo, da vlada, ki jo vodi stranka SDS, dobesedno fizično izčrpava javni servis, ker si ga več kot očitno želi dokončno pokoriti ali uničiti.

Tankova krutost, zanjo si je prislužil skoraj 300 všečkov, je torej podobna mučitelju, ki nedolžno žrtev, ta je sicer zanj prisiljena še naprej delati, nekje v kleti strada do kosti v upanju, da jo bo pobralo. Toda po zadnjem obisku se žrtvi na veliko čudi, če ima morda kje skrite prigrizke, ker je kot »zdravstveni fenomen« na njegovo presenečenje še kar naprej živa.

V resnici se je sorodni analogiji »stradanja« agencije in opisu perverznega značaja vlade najbolj približal bivši predsednik republike Danilo Türk, ko je v svojem nastopu v Odmevih pred meseci dejal, da ima ravnanje vlade »sadistične značilnosti,« ki se kaže v »davljenju« Slovenske tiskovne agencije. Tankova osuplost nad njeno trdoživostjo po svoje predstavlja iskreno priznanje, da vladajoča stranka postopa mrhovinarsko in v zasedi čaka, da bi obglavila servis.

Od včeraj naprej se znova zaganja donacijska kampanja #zaobSTAnek, v kateri lahko s poslanim SMS sporočilom vsak državljan prispeva k preživetju agencije. Trenutek je simboličen, kajti STA je ob nevarnem dogajanju na drugem javnem servisu, to je Radioteleviziji Slovenija, dejansko še eden zadnjih obrambnih ščitov neodvisnega novinarstva pred stampedom politizacije medijev po meri vladajoče stranke.

Tankovo perverzno čudenje, da je STA sploh še živa, prihaja nenaključno v trenutku, ko bi se želel naslajati nad njeno smrtjo, a je nova donacijska kampanja zmotila njegove siceršnje krute želje. V zraku je želja oblastnikov po krvi, ki ga izražajo tviti o pričakovanju smrti Milana Kučana in Svetlane Makarovič. Če jim ni sveto že življenje ljudi, zakaj bi se ustavili pred medijem, ki sicer daje kruh okoli sto novinarjem in njihovim družinam?

Več:

Politični davitelji proti novinarjem: zakaj podpredsednik vlade Matej Tonin pomaga pri nezakonitem uničevanju STA?

Želijo jim smrt: o obsojanju sovražnega govora

Janša, društvo ljubiteljev radiča in STA kot portal z največ lažmi

Premier zahteva odstop direktorja STA in hkrati hvali alternativno tiskovno agencijo

Janša: STA je ventilator lažnih novic

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: