O nepotrebnosti parlamentarne opozicije

Opozicija je kajpada ustavno zajamčen pogoj normalnih demokratičnih sredin, zato jo je potrebno ohranjati kot nujno podstat delovanja vsake resne parlamentarne demokracije. Smo tako daleč, da moramo brezpogojna politična načela postavljati pod vprašaj?

Pri verskem časopisu in tedniku Družina niso čisto prepričani v smisel opozicije, dr. Stane Granda je za njih dobra referenca za dvom že v naslovu komentarja. Zakaj bi jo sploh potrebovali, če pa bi zmogli brez nje? In zakaj ne bi mogli imeti takšne, ki bi jo sami nastavili in oblikovali zdaj, ko smo na oblasti, nam posredno nehote sugerirajo.

No, argument je bolj kompliciran in že skoraj perverzen. Granda ne želi reči, da opozicija ni potrebna simpliciter, ampak se obregne ob slovensko, češ da je ta nesposobna in kot takšna odveč. Njen dom naj bi bil parlament, namesto nje pa svoje »delo opravlja RTV Slovenija« na način, da uporablja »znane metode iz ropotarnice boljševiške taktike«.

Povedano drugače, ker Grandi ni všeč, kako deluje, ker jo menda videva v programih RTV Slovenija, ob katero se želi vedno znova obregniti, je pač opozicija nepotrebna. Harry S. Truman, predsednik ZDA, je nekoč ugotavljal: »Ko vlada uveljavi načelo utišanja glasu opozicije, ji ostane le še ena možnost, ki je pot vse bolj represivnih ukrepov, dokler ne postane vir terorja za vse svoje državljane in na koncu ne ustvari države, v kateri vsi živijo v strahu.«

Očitno je to ena možnost, ki se izrisuje na temelju prepričanja o nepotrebni opoziciji.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: