Sluga, Kozlovič in Kustec: o ženskem dostojanstvu v politiki

Novinarka Ranka Ivelja v Dnevniku riše nedostojno podobo predsednika vlade v njegovem odnosu do žensk, še zmerom v kontekstu visoke politike in ravnanj, ki zadevajo njen parket. Konkretneje in natančneje povedano: razgalja odnos do žensk v »partnerskih« koalicijskih strankah. Do njih, mimo njegove zasebnosti ali odnosa do žensk v njegovi stranki, se je namreč premier zadnje mesece posredno ali neposredno opredelil.

Alfa moški položaj

Teme doslej še nismo zasledili v percepciji množičnih medijev. Spoznanja novinarke so za premierja porazna, ubesedujejo javnosti dokaj očitno zaznavo:

Predsednik slovenske vlade je s svojim »odgovorom« poslanki partnerske stranke slikovito demonstriral moč in »pristojnosti« alfa moškega na položaju. Če ne zna reda v stranki narediti njen šef Počivalšek, ga mora pač sam.

Ivelja je njegovo moško nadutost izpeljala iz replike poslanki SMC Janji Sluga, na koncu s ponižanjem zanjo, čeprav je ironično pozivala prav k več dostojnosti v izražanju na socialnih omrežjih. Na podoben način je pred tem že uročil »Kustečevo in Kozlovičevo, ki v javnosti raje govorita neumnosti, vzdihujeta ali molčita, ko dobita neprijetno novinarsko vprašanje, na primer Kozlovičeva v Studiu City, kot da bi na glas izrekli kakšno misel, ki ne bi bila po volji šefa vlade.«

Razprava o alfa samcih v politiki, sploh v podobi Donalda Trumpa, ni nekaj novega, občasno po zaslugi odgovornih na RTV Slovenija seksizmi vedrijo celo v njihovih informativnih programih. Novinarkina poanta subtilno ne razgalja le moškocentrične avtoritativnosti vladarja, temveč tudi na drugi strani poganjke servilnosti kolaborativnih strank, tokrat predvsem SMC, ujete v trenutke, ko se zloraba oblasti prenaša na spolno raven.

Omenjene političarke namreč ravnajo točno na način, kot tiste na položaju ne bi smele ravnati, četudi se jim osebno splača. V tak odnos, moške superiornosti nad žensko, namreč stopajo popolnoma prostovoljno, nanj pristajajo zavoljo koristi in kajpak tistemu, čigar žrtev so, s svojim pristajanjem na igro ponujajo legitimnost.

Dve ali tri kepe

Hierarhično razumevanje in diskriminacija na podlagi pripadnosti spola v patriarhalni perspektivi, ki  skozi norme in strukturo vrednot moškim zagotavlja delni ali popoln nadzor nad ženskami, se je intenziviralo v medijsko in sicer nenavadno spregledanem retvitu, ki sem ga že obravnaval; premier je vodji poslanske skupine SMC za nameček še isti dan prisolil dodatno klofuto.

Dve ali tri kepe, ki bi se poslanki menda prilegle

Janja Sluga bi si zaslužila dve ali tri kepe okoli ušes, se je glasila z veseljem povzeta domislica nekega svojega pristaša, tudi tokrat brez kasnejšega opravičila, a hkrati brez zahteve po njem. Novinarka Dnevnika pove odločno:

Človek, ki poobljavlja pozive k nasilju, ni več le preutrujen, ali nespoštljiv, ali ciničen predsednik vlade – je nasilnež, hujskač in zanikovalec temeljnih demokratičnih vrednot te družbe.

Ga v resnici moti?

Vse to, samoponiževanja političark, kot so Janja Sluga, Lilijana Kozlovič in Simona Kustec, se dogaja, ko se v Sloveniji zgoščajo stiske, brutalni umori, femicidi, nasilje v družini, sem že ugotavljal, a novinarka potem opozori, da Janše takšno družbeno dogajanje, glede na vzorec njegovih ravnanj, očitno v resnici moti. Ko so klofute dovoljene, se ženske menda hitreje zavedo, kaj je njihova primarna vloga, še ugotavlja in primerjavo:

Tako na primer zadevo vidi turški predsednik Erdogan, ki je pred dnevi odpovedal istanbulsko konvencijo, dokument, ki državam podpisnicam nalaga, naj za izkoreninjenje nasilja nad ženskami in nasilja v družini, tudi psihološkega in verbalnega, sprejmejo celovit nabor ukrepov in na vseh ravneh spremljajo uresničevanje tega cilja.

Razčlovečenje s smiljenjem?

Redukcija ministric in poslank, tokrat iz vrst vodljive SMC, na ubogljive in pokorne političarke, pomeni preprosto le dejanje razčlovečenja, najprej na ravni njihove politične dostojnosti, nato pa včasih še osebne.

Ker na igro submisivnosti pristajajo, se sprevračajo v neverjetno nevaren zgled družbi. Vsi po vrsti, eni in drugi. Edina stvar, glede katere si najbrž še nismo docela enotni, je naslednja: kako zelo nečloveško je pomisliti, da bi se nam zato, ker zaradi izključnih osebnih koristi pristajajo celo na igro jemanja svojega osebnega dostojanstva, morale kaj manj smiliti? No, seveda se nam morajo.

Več:

Predsednik, ki retvita spodbude k nasilju do poslanke Janje Sluga

Alfa samci, jang princip in Pahorjevo pokroviteljstvo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: