Slovenija ni Kongo: Janša grobo žalil Guya Verhofstadta

Slovenski premier je žaljivo reagiral na nekdanjega belgijskega premierja Guya Verhofstadta, evropskega poslanca pri Renew Europe, nekoč vodjo politične grupacije Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), zelo popularne v Sloveniji:

»Pomirite se, Guy Verhofstadt, niste več vodja kolonialne sile. In tudi Slovenija ni Kongo.«

Na kaj je reagiral Janša

Verhofstadt je opazil Janševo reakcijo na zapis o sebi v Kleine Zeitung, s katero je slovenski predsednik posredno obtožil avstrijski časopis nenehnega laganja z objavo grafike s sporočilom, da ponovljena laž postane resnica. Na tviterju je pozval k ukrepanju proti Sloveniji zaradi pritiskov na medije:

»Napad Janeza Janše na svobodne medije se nadaljuje. Ali bosta Evropska komisija in Svet EU ukrepala, preden bo Slovenija prevzela predsedovanje EU in postala tretja protidemokratska ovira po Poljski in Madžarski?«

Verhofstadtov zapis, ki je sprožil Janševo žaljivost

V čem je žalitev?

Janša namiguje na temačno poglavje iz belgijske zgodovine, ko je kralj Leopold II ustanovil zasebno kolonijo na področju današnjega Konga, zloglasno zaradi grobega izkoriščanja in množičnega umiranja prebivalstva. Vendar pa je samoumevno, da Verhofstadt kot Belgijec ne more biti odgovoren za ravnanja posameznikov iz belgijske preteklosti in kar označen za kolonialista; slovenski premier je tukaj preprosto uporabil argumentacijski trik krivda po povezavi in asociacijsko obremenil sogovorčev značaj, ga s tem poskusil agresivno očrniti in takšno gesto lahko štejemo za grobo žaljivo in nediplomatsko ravnanje.

Verhofstadt se je odzval na Janševo perfidno žalitev, vendar je pomirljivo zaobšel njeno bistvo: »No, potem pa prenehajte Slovenijo obravnavati na način, kot da je vaše kronsko ozemlje. Pravice, svoboščine in vrednote so zapisane v pogodbah EU in vaša država je podpisnica, Slovenci jih podpirajo in služijo njihovim interesom, ne vašim osebnim. Pustite novinarje pri miru in pika!«

Janša se je potem odzval še enkrat in sogovorcu očital pokroviteljstvo in slab volilni rezultat doma, kakor da ta naredi argument govorca za manj prepričljiv:

»… in Slovenci glede svojih interesov odločamo sami, ne Guy Verhofstadt. Ki se arogantno obnaša kot lažni deležnik (stakeholder) evropskih vrednot. Nehajte biti pokroviteljski. Posvetite se svojim slabim volilnim rezultatom doma. Najprej si morate zaslužiti zaupanje lastnih volivcev. Nato pa predavajte vsem drugim.«

In potem še očitek o slabem volilnem rezultatu

Pred slovenskim predsedovanjem Svetu EU lahko opažamo vedno večje dvome evropskih medijev, politikov in mnenjskih vodij v njegovo ustreznost in primernost. Janša očitno pred predsedovanjem svojih žalitev ne umerja, njegova grobost in toksičnost ne izbirata tarč, slovenski strankarski mediji in mnenjski podporniki iz njegove sfere pa ga nenehno ščitijo z več kot prozornim manevrom, da se je upravičen braniti pred neupravičenimi napadi.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: