Državni sekretar razlaga, da so Janševi tviti neškodljivi za ugled Slovenije

STA poroča, da Janševi tviti nikakor niso škodljivi ugledu Sloveniji, kar je danes zatrdil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan na seji odbora DZ za zunanjo politiko. Meril je na komentarje ob poročanju tujih medijev o Sloveniji.

Dovžana je v parlamentu spraševala poslanka Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), ki je menila nasprotno: »To se dogaja le nekaj mesecev pred slovenskim predsedovanjem Svetu EU, kar je zaskrbljujoče, ker imamo občutek, da želi vplivati na medije in pokazati, da ne spoštuje svobode izražanja novinarjev, ter komentira mnenja, s katerimi se ne strinja.«

Diplomiral iz totalitarnih sistemov

Dovžan po nujnosti skoraj gotovo verjame tudi, da ne škodi ugledu prav nič od tega, kar se očita vladi in zadeva rušenje demokratičnega reda, orbanizacijo in podrejanje državnih podsistemov. Sekretar je sicer diplomiral leta 2000 na temo »Ustavosodna ocena bivšega totalitarnega sistema v Republiki Sloveniji« in najbrž o totalitarnih režimih nekaj malega ve.

O tem, da sekretar le perfidno zanika nekaj zelo očitnega in je zato njegova trditev maksimalno neprepričljiva, dokazuje že bežen pregled medijskih naslovov po svetu zadnjega tega tedna.

Ne nekaj ugledu Slovenije neškodljivih naslovov člankov v zadnjem tednu

Dvomi v predsedovanje

Kolikor je vreden Dovžanov argument o tem, da medijska svoboda v Sloveniji ni ogrožena, ker »da lahko vsak pove, kar si misli«? Nihče ni trdil, da si je oblast že povsem podredila medije, ampak da to z nekaterimi med njimi zaenkrat poskuša, kar je zavržno po sebi – sekretar je torej popačil začetno trditev po principu strašila oz. slamnatega moža, da bi se lažje obranil pred poslanko. Če bi želel zanikati začetno tezo, je s svojim arogantnim komentarjem ob vsej evidenci res ne more. V njegovi repliki je dodatno zanimiva prav cinična ambicija slikanja skrajne situacije, ki jo predpostavlja, torej gole možnosti, da v državi še lahko izraziš svoje mnenje, ki z avtonomijo medijev nikakor ni zelo neposredno povezana. In v tem je tudi srhljivost takšne trditve: zlahka si predstavljamo strogo totalitarno državo s popolno kontrolo medijev, v kateri lahko vsak pove, kar si misli, toda zgolj v zavetju lastnega doma, na spletu in pod psevdonimom. Njegova začetna trditev bi veljala tudi v taki situaciji.

Hkrati se zdi, da predsedovanje Slovenije ne bo tako neproblematizirano, finska ministrica za evropske zadeve Tytti Tuppurainen je danes za Politico izjavila: »Kar slišimo iz Slovenije, je žalostno in skrb zbujajoče. Od bodočega predsedstva pričakujemo, da bo ohranilo naše skupne vrednote, vključno s svobodo medijev. Vsakršno spodkopavanje tega ogroža kredibilnost unije kot celote.«

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: