Protestniki kot zombiji, ki jedo trupla

Leta 2012 in 2013 je vzniknil nov diskreditacijski označevalec za protestirajočega državljana, seveda mu ga je nadela oblast: ob množici drugih, recimo »levih fašistih«, so ti postali še zombiji.

O diskreditacijskem novoreku in postopkih demonizacije protestov sem obširno pisal (Janšev novi imaginarij: filozofski zombi kot idealen državljan, Demonizacija in zombifikacija, Cerar kot brezkofeinski Janša, Politični zombiji, nov RTV diskvalifikator). Osem let kasneje se odvijajo novi protesti, presenetljivo pa tokrat zombiji ne nastopajo v glavni vlogi.

No, z eno izjemo. Nova24TV se je razpisala o nenavadnih prevodih na straneh Google translate. Podrobnosti ne poznam, ampak stavek »Police In Riot Gear Stormed A Rally On Friday, Removing Hundreds Of Protesters By Truck«, ki je fasciniral pisca na portalu, ker mu ga prevajalnik ponuja kot zavajajoč in zgrešen prevod, je dejansko medijski naslov, navzoč na agregatorjih in straneh, ki generirajo novice, tudi recimo ob zelo nedavnih protestih v Minsku v Belorusiji. Zakaj in kako se generira ravno tak naslov, ne vem.

Naslov prispevka o levičarski zaroti z Googlovim algoritmom

Avtor Ivan Šokić se je ob delovni hipotezi in slutnji, da so slovenski levičarji z diverzantsko akcijo povsem spremenili Googlov algoritem prevajalnika, odločil za testiranje prevajalnika z vnašanjem poljubnih stavkov, med katerimi se je znašel tudi tale:

»Policija je sporočila, da so protestniki v četrtkovih izgredih zažgali cerkev, uničili več trgovin in jedli trupla.«

Analogija je popolna, kajti testiral je še enak stavek, kjer je protestnike nadomestil z zombiji:

»Policija je sporočila, da so zombiji v četrtkovih izgredih zažgali cerkev, uničili več trgovin in jedli trupla.«

Zgodilo se je nekaj čudnega: zombiji so proizvedli »pravilen« prevod, protestniki pa napačnega. Glede na surrealistično začetno domnevo bi pričakovali nasproten rezultat. A pomembno je nekaj drugega, asociacija med protestniki in zombiji se v imaginariju oblastniškega prezira vendarle vsaj malce ohranja. In to kakšna! Krvoločna, nekrofilska, antikristovska in destruktivna.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d