Narod, stranka, Bog: glasba kot sporočilo

Na današnji dan, 25. marca, je v Sloveniji 5 mrtvih in 528 okuženih, toda epidemija z obveznim dnevnim preštevanjem mrtvih prinaša tudi prijetnejše reči, novo estetiko, umetniško ustvarjanje in pisanje hrabrilnih pesmi. Glasbenika Korado in Boško, turbofolk duet z zdaj novo spremljevalno skupino Domoljubi, sta se pred slabim mesecem že izkazala s himno SDS, zdaj je čas za nove podvige: uglasbitev prelepega besedila o Sloveniji, ki ga je spisal predsednik vlade, smo lahko prebrali v »zahvali in podpori našemu premieju«.

Danes napovedujeta, da prihaja »NOVA rock pesem za katero je besedilo napisal premier g. Janez Janša« in v zahvali omenjata, da »moramo skupaj ohraniti naša življenja«. Hkrati pa velja ohraniti tudi slovensko besedo, ki dobesedno pravi, beseda namreč, naslednje: »Ne bomo se predali«.

Z enega od strankarskih portalov: ne pljuvajte po himni!

Najde čas za ustvarjanje

Napovedano prelepo besedilo bo pravi balzam za rane, napovedujeta in svoji pesmi želita, da dobi krila, karkoli že to pomeni. Njun pomenljivi nagovor objavljam v celoti:

Slovenci smo trdoživ in vesel narod, katerega veže tudi pesem in ljubezen do domovine. In čeprav ima v teh dneh Predsednik vlade Republike Slovenije, gospod Janez Janša obveznosti in skrbi, pa najde pot tudi za ustvarjanje. Prelepo besedilo o Sloveniji, ki ga je napisal Janez Janša, bo v dnevih, ki prihajajo, po epidemiji dobilo epilog z glasbo v izvedbi Korada, Boška in Domoljubov. To bo pravi balzam za rane, ki jih bo treba hitro pokrpati.

Korado in Boško s skupino Domoljubi sta na pobudo poslanca DZ RS Marjana Pojbiča pesem ustvarila z vso dušo in srcem za našo domovino. S to potezo želi skupina preko glasbe pokazati in dokazati, da se domovinska pesem da približati ljudem ter, da je to tisto kar bi morali imeti v sebi vsak dan! Še posebej sedaj v teh težkih trenutkih za Slovenijo!

Živimo v najlepši deželi ne svetu in moramo jo imeti radi ter jo spoštovati. Čeprav je besedilo nastalo še pred epidemijo koronavirusa, je sedaj pravi čas, da pesem dobi tudi krila. Sedaj je čas, ko se ne delimo na leve in desne, sedaj je nastopil čas, ko moramo biti povezani v eni samo besedi – Slovenija.

Korado in Boško skupaj s skupino Domoljubi so pesem že posneli in le še čakajo na izid prvenca. Prav tako pa obljubljajo, da bodo takoj po uspešnih ukrepih in dokončni ustavitvi epidemije pripravljali prave domoljubne koncerte po vsej Sloveniji.

Zato, da se naša Slovenija pozdravi in se postavi na noge, potrebuje tudi voljo in moč, pa čeprav le s pesmijo! Bog živi Slovenijo!

Himnična pesem na akademiji

Sredi februarja letos sta Korado in Boško požela ogromno navdušenje na slavnostni akademiji SDS v Murski Soboti. Še več, takrat so njuno pesem razglasili za strankarsko himno, na svoji strani objavili njen posnetek in obenem razlago, da »pesem s preprostim naslovom SDS, ki sta jo spisala fanta iz dueta Korado in Boško, govori o ljubezni do domovine, veri v njen obstoj in o zaupanju v ljudi, ki so jo sposobni ohraniti in obraniti. To je pesem o Slovenskih demokratih in o vseh, ki imate pogum in srce na pravem mestu. Vljudno vabljeni, da ji prisluhnete.«

Akademija SDS ob izvedbi himne

Besedilo pesmi, če omenim ključne momente, opisuje slovenskega fanta, zaljubljenega v svojo deželo, in potem nadaljuje: »Vsi so hoteli naše pobrati in nam vzeti našo zemljo, a hvala Bogu imamo mi našo SDS stranko, naše zlato… Bog živi to deželo našo prelepo, čuvaj nam naše dobre ljudi, da bomo srečni zdravi, veseli, ponosni na našo Slovenijo vsi. Bog živi to našo deželo, bog živi slovenski ta naš rod, Slovenci nikoli ne bomo sami, saj SDS vedno z nami bo…«

Na straneh stranke ponosno pravijo, da sta Korado in Boško njihova člana zdi se, da figurirata kot nekakšen izbrani band; pred leti sta zaslovela predvsem s polko z naslovom »Lulat me tišči«, ob slavnostni akademiji pa sta na oder stopila z nepogrešljivo harmoniko in zastavo stranke.

Bolj kot ljudska glasba kičaste in banalne formacije so zanimiva besedila, ta neposredno pihajo na dušo stranki in so ubrana na domoljubno noto. SDS je rešiteljica slovenskega naroda, temu stoji ob strani Bog – dejansko je kasneje začel Janša uporabljati slogan »Bog živi Slovenijo« – o čemer več v Možnosti mišljenja v času koronavirusa; v citiranem besedilu pesmi se beseda Bog pojavi kar štirikrat v nekaj kratkih stavkih.

Lulat me tišči, uradna verzija

Trikotnik narod-stranka-Bog

Tudi v Sloveniji je narodnozabavni žanr močno zvezan z nacionalno identiteto, a tokrat je identifikacijska funkcija povsem podrejena pripadnosti stranki in šele posredno stavi na skupinski duh, narodno solidarnost ali nacionalna občutja. Razen tega je v besedilo močno vpleten religijski moment, vzpostavljen v trikotniku Bog-domovina Slovenija-stranka SDS. Se pravi: biti pripaden Sloveniji pomeni biti privržen stranki, biti v stranki in pripaden državi povleče za sabo pripadnost Bogu.

Prihaja nova rock pesem

Če je glasbeni okus pokazatelj kulturnega potenciala (in njegove odsotnosti), potem himna SDS kaže na zanimiv »narodnjaško-ljudski diskurz« v sferi maksimalno opreproščene naracije in strankarske lojalnosti, kakršne v tej prostoru še nismo srečali. Oblačilni videz je nezgrešljiv, siceršnji folklorizem narodnozabavne glasbe zamenja hvalnica stranki in njenemu predsedniku vlade (»premieju«), glavni rekvizit je postal zastava SDS, kar vse predstavlja korak od običajne pričakovane neposredne  identifikacije z narodom s pomočjo ožje strankarske, končno materializirane v himni. Se pravi: le član stranke SDS je zaveden Slovenec in domoljub.

Zdaj nas lahko zanima le še, kakšna bo nova rock pesem s predsednikom vlade? Kot rečeno: piše se 25. marec, trenutno je v Italiji 6.820 mrtvih, pri nas 5, v Italiji 69.176  okuženih, pri nas 528.

Ikonografija nastopa skupine s spletne strani SDS

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: