Žrtve neizpeljane lustracije na Kanalu A

»Je lustracija v Sloveniji še možna?«, se že v naslovu prispevka Sveta na Kanalu A sprašuje novinarka Karmen Lugarič.

Poanta je predpostavljena in implicitna: Slovenija bi morala izvesti lustracijo, a je na ta trenutek rahlo zamudila. Voditelj nam ta podatek izusti z obžalovanjem – kar pomeni, da so uredniki  zavzeli pro-lustracijsko stališče že skozi retorični naslov – nato pa so nam kot kronski dokaz tega, kar se zgodi, če je nisi pravočasno izvedel, servirali kot edinega sogovorca nekdanjega mariborskega župana:

Če je kar nekaj držav vzhodne Evrope sprejelo zakone o lustraciji, pa v Sloveniji še vedno ostaja pri pozivih. Z ene strani je slišati, da sodelavci nacistov in fašistov še vedno niso zmogli opravičila za izdajo, z druge pa, da slovenska politika tudi po osamosvojitvi ni zmogla dovolj poguma, da bi odločno obsodila komunizem. Tudi Franc Kangler, ki je ta teden dobil novo sodno bitko, je prepričan, da lahko problem globoke države, v kateri vidi krivca za svojo situacijo, rešimo zgolj z lustracijo.

Lustracija Kangler POP TV
Odlomek iz TV prispevka in spletnega zapisa: Kanal A o lustraciji

V zgodbi, polni nesmislov,  ujeti v konspirativno formo fabulacije subjekta domnevno krivičnih sodnih postopkov na eni strani in »globoke države« v podobi udbaške hobotnice na drugi, ki posameznikom ne dovoli dihati, je na koncu Kangler predstavljen kot dvojna ultimativna žrtev: tisti, ki se sooča s poplavo menda podtaknjenih kazenskih ovadb, ki resnici na ljubo kot po tekočem traku padajo na tožilstvu ali sodišču, in na koncu še kot človek, ki take kalvarije ne bi prenašal, če bi Slovenija lustracijo pravočasno izpeljala.

Kar se tiče nesmislov, navajam le enega: očitno je ta »globoka država«, polna udbaških sil, delala tudi za Janeza Janšo, če je želela z atentati in vlomi ustavljati njegovega prijatelja Rudija Mogeta le zato, ker je vodil komisijo za raziskovanje orožarske afere – in nanj se Kangler nekajkrat sklicuje.

V prispevku so novinarka, voditelj in uredniki torej že zavzeli neko politično in ideološko stališče – niso ga želeli »prikriti« ali poskušali biti nevtralni. Še več, omenjena podvojitev kaže na njihovo premišljeno pristranost v ravnanju.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: