Jelinčičeva puška in sovražni govor

V podnaslovu poudarjena asociacija na Zmaga Jelinčiča, grafično poudarjena s fotografijo, ki jasno namiguje, kaj je treba storiti, sodi v dosjeje medijske (re)produkcije sovražnega govora, nedvomno.

reporter-jelincic-puska

Kaj se je zgodilo? Jelinčič je vznemirjen nad medvrstniškim nasiljem v šoli, ki jo obiskujejo tudi njegove hčere in kjer sošolci domnevno grobo otipavajo sošolke. Jelinčič in nato novinar sta uspela združeno zgraditi jasno asociacijo med tovrstnim nasiljem kot »posledico vzgoje« tistih, ki po političnih predpisih dopuščajo, da naše »otroke vzgajajo lezbijke, pedri in razni zagovorniki teorije spola« – kar pomeni, da je prvi LGBT skupnost in zagovornike njenih pravic stigmatiziral kot krivce za nasilno obnašanje otrok:

Za Reporter je Zmago Jelinčič povedal, da je vse to posledica vzgoje, ki jo je Slovencem najprej vsilila LDS, zdaj to izvaja SMC. Prišlo je do tega, da otroke vzgajajo lezbijke, pedri in razni zagovorniki teorije spola. »Samo poglejte, kaj je izjavil diamantni maturant. Da je on feminist. Mu bom dal, ja. Tista šola, ki mu je dala ta naziv, je pol hudiča vredna, njihovim učiteljem biologije bi morali vzeti nazive, mulca pa dobro sklofutati,« je še dejal Jelinčič Plemeniti in dodal, da nekateri učenci v šole že jemljejo nože, da se lahko obranijo nasilnežev.

Poudarek o tem, kdo je kriv za vzgojo, je podvojen še v podnaslovu, vključno s strankarsko etiologijo,  v naslovu pa kraljuje grožnja, v ilustracijo njene realnosti ji je pridodana fotografijo s puško oboroženega bivšega politika, ki se po lastnih besedah pripravlja na comeback.

Vse ostalo je medijska postprodukcija z namenom povečanja učinka strahu pred lezbijkami in pedri, nato pa še sugestivnosti, kaj početi s takimi: z njimi obračunati, po možnosti s hladnim orožjem – za ta del Jelinčič, izbiro fotografije torej, sam sicer ni odgovoren. Za uporabljene opise in besede pač je. Ne sicer nujno, da bi uporabil orožje, kajti diamantnemu maturantu Svitu Komelu bi namenil kar fizično nasilje: dobro ga je treba namlatiti po tistem, ko smo opravili z učitelji in jim odvzeli profesorske titule – karkoli že to je. In še ideološka podstat mlatenja: kam smo prišli, da danes že dijaki poskušajo zagovarjati feminizem?

Mediji, novinarji, civilna družba? Tiho, zaenkrat.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: