Skrivnostne lastniške perturbacije tudi na Reporterju

Zgodilo se je, nikomur posebej znani založnik revije Reporter po novem ne bo več Boštjan Kreft, prihaja podjetje Reporter Media.

Od nastanka revije Reporter v letu 2008 mineva osem let. To je bil čas, ko je na prizorišče stopila oseba po imenu Matej Raščan: človek nenavadno velikega slamnatega premoženja, danes kazensko ovadenega, ki je nato spravil v stečaj podjetje Delo Revije in nedavno tudi sebe.

Ja, to je bil čas Janševe politične ere in konca njegovega mandata, izhajanja brezplačnikov, nastanka »alternativnega« novinarskega društva ZNP. Sumljivega poskusa nakupa Večera, ki je skoraj dobil iste lastnike kot Reporter.

Borut Mekina je v Mladini takrat pribeležil vlogo Raščana in Boštjana Krefta, ki je takrat formalno »pokril« lastništvo  Reporterja z ustanovitvijo podjetja »Prava smer«:

Leta 2008, ko je med drugim za financiranje očitno brezplačnika stranke SDS nekemu telovadnemu učitelju podaril 300 tisoč evrov, je za skoraj 11 milijonov evrov kupil podjetje Delo Revije, ki izdaja revije, kot so Jana, Lady, Stop, Naša žena, Anja, Smrklja, Eva in Obrazi. Poleg tega je Raščan tedaj kupil še podjetje Media DS za 7,3 milijona evrov.

Mladi Raščan, ki mu milijonov očitno ne manjka, je tedaj financiral še ustanovitev tednika Reporter. Sam tega sicer ne priznava – formalni lastnik Reporterja naj bi bil Boštjan Kreft s podjetjem Prava smer, toda Kreft je Raščana kar sam razkril, saj se v poslovnih stikih predstavlja kot zastopnik »Rašice«, torej Raščana. Poleg tega sta tudi sorodstveno povezana. Da je Urška Avbelj, ki je v vodstvu podjetja Pro-Consul, hkrati tajnica revije Reporter, tako ni več nobeno naključje. S tem razkritjem so se novinarji Večera dejansko znašli pred novo uganko. Ne sprašujejo se več, ali se Večer in Reporter združujeta, ampak od kod Raščanu, ki ga doslej še nismo zasledili v tajkunskih zgodbah, toliko milijonov evrov.

Uredniki in novinarji same revije Reporter včeraj bralcem niso privoščili nobene posebne informacije, zgolj stavek »Namesto Prave smeri bo tednik po novem izdajalo podjetje Reporter media«. Novinar in urednik Večera Samo Trtnik je v svojem zapisu opozoril na dejstvo, da je bilo novo podjetje ustanovljeno nekaj dni nazaj, da se je preselilo v nove prostore in da za podjetjem stoji popolnoma neznana oseba po imenu Tara Milikić – z namigom, da gre za dekle Nejca Odlazka, sina vodilne osebe Media24:

Novinar tednika Igor Kršinar je danes na tviterju objavil tudi sliko selitve v nove prostore, poznavalcu pa je padel v oči napis na vratih na skrajno desnem robu slike – Krater group. Je novi lastnik povezan z izdajateljem tabloida Svet24 in več radijskih postaj, med drugim radia Aktual?

Direktor podjetja Prava smer Boštjan Kreft se na naše klice ni odzval, prav tako svojih besed ni bil pripravljen pojasniti Šurla. Po podatkih iz Ajpesa pa je bil podjetje Reporter media ustanovljeno v začetku junija, njegova družbenica je širši javnosti neznana Tara Milikić. Pravzaprav je Milikićeva prevzela PMG media d.o.o., katerega lastnik je bil nekdanji Krater media, danes Agencija24 d.o.o. Slednja je del skupine medijskih podjetij, ki sestavljajo nekdanji Krater group.

V ponudbi slik Media 24 je tudi slika Tare Milikić z Nejcem Odlazkom, urednikom radijskih postaj pri Media24 in sin Martina Odlazka, prvega moža skupine podjetij v okviru Media24. Podpis pod fotografijo navaja tudi, da je Tara njegovo dekle. Kljub tem spremembam sicer Šurla zagotavlja, da bo uredniška politika tednika ostala nespremenjena.

V zadnjih letih se na medijskem prizorišči dogajajo večje spremembe. Novega lastnika sta dobila Večer in Delo, zelo burno pa je bilo tudi dogajanje okoli blagovne znamke revij Jana, Lady, Obrazi in drugimi revijami v sklopu nekdanjega Dela revij. Blagovne znamke je najprej v najem vzel že omenjeni Krater group, jih po poteku najemne pogodbe preimenoval, na koncu pa jih je od Nove KBM kupil Večer revije.

Večer Trtnik lastnik Reporter

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: