Cerarjevi mali ljudje

Cerarjeva današnja označba koalicijskih partnerjev v vladi, torej pri Socialnih demokratih in v DeSUSu, za ‘male ljudi’, je pritegnila pozornost Suzane Perman, ki je pripravila prispevek v dnevniku POP TV. Kaj je dejal predsednik vlade? Tole:

Izjave koalicijskih partnerjev, pa tudi drugih, so izjave malih ljudi.

Zgodba: premier je s takšno kritiko želel vnaprej dati podporo Brglezu, če bo Ustavno sodišče za njegovo odločitev proti zbiranju podpisov za razpis referenduma presodilo, da je ravnal narobe. Pri tem je usmeril prst v svoje sodelavce, ki vodijo državo.

Cerar koalicijski partnerji so mali ljudje

Toda nato je na novinarsko dodatno poizvedbo sledilo pojasnilo Cerarjevega kabineta, menda o njegovem lapsusu, ki je bolj zanimivo od žaljivega izpada o njegovih partnerjih. Obscurum per obscurius,  Cerarjev kabinet je kar ponovil svojo žaljivost, epitet ‘mali ljudje’ je zamenjal za ‘male osebnosti’:

Cerar mali ljudje male osebnosti pop tv

V čem naj bi bili zdaj koalicijski partnerji bolj pomirjeni? Ker niso več ‘mali ljudje’ – Erjavec je menda odvrnil, smo slišali v prispevku, da je s svojo telesno višino zadovoljen – in so zgolj ‘male osebnosti’, ki nimajo pojma o prevzemanju odgovornosti?

Pri Socialni demokratih so nato mlačno in nedoločno tvitnili:

Ponavadi se radi kregajo mali ljudje, kar pa ni politika in način delovanja Socialnih demokratov. 

Če je to način popravljanja lapsusov znotraj vladajoče koalicije, potem je ta koalicija že po sebi en lapsus. V naslednjih dneh bomo videli, kako bodo, če sploh, rabo tovrstnih označevalcev osmislili domači mediji.

Čeprav je odveč pripomniti, vendarle to storimo: ne gre za to, ali ima Brglez prav ali ne v tem, ko je ustavil zbiranje podpisov za razpis referenduma. Govorimo izključno o politični kulturi komunikacije, kot jo je, pa še to zmerno dogmatično, večkrat definiral sam Cerar.

Zdaj torej vemo kar dobro: obkrožen je in sodeluje z malimi osebnostmi. Brez lapsusa nam s tem evidentno želi sporočiti, da je sam velika.

 

 

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading