Pustni nacizem in 20 odstotkov nereflektiranih idiotov

Žena mariborskega župana Andreja Fištravca je med pustno ulično zabavo zaplesala z gospodom, oblečenim v nacista in s prepoznavno svastiko na roki.

Seveda se je po pravici sprožil val ogorčenja – toda ne dovolj, da bi povsem razrešil dilemo, ali je v času pustnih norčij dovoljeno na ta način oskruniti spomin na žrtve holokavsta in najgrozljivejših zločinov proti človeštvu.

Županova žena Irena Fištravec svastika 2

Odgovor večine je bil: ne, gre za nekaj skrajno nespodobnega. Biti nacist niti v času pustnih norčij ni in ne sme biti smešno. Nespodobno je promovirati nekaj najbolj zavržnega.

Tudi mediji so pritegnili tej oceni in županova žena je na koncu morala svoj video posnetek na Facebooku odstraniti, njen mož pa se je za eksces opravičil – ter pri tem dodal, da za ravnanja drugih ne more prevzeti polne odgovornosti, tudi če gre za njegovo ženo.

Ko je Večer objavil kolumno svoje kulturne urednice, v kateri je povedal nekaj podobnega in soplesalca gospe županje označil za »nereflektiranega idiota«, se mu je zgodil zanimiv, sicer neznaten spodrsljaj.

V postavitvi strani sta se skupaj znašla omenjena kolumna in nekaj centrimetrov proč še Večerova anketa. V kateri sprašujejo, ali bi se za pusta oblekli v nacista. Ponujajo seveda tri možne odgovore: »da«, »ne«, »ne vem, me ne zanima«.

Bi bili te sorte pustni idiot? Eh.

Vidali Večer nacist nereflektiran idiot

Zadrega je v naslednjem: če vam Večer sugerira, da je biti našemljeni nacist isto kot biti nereflektirani idiot, potem je objava ankete podobna tistim objavam križank, na katerim vam nekje na isti strani revije že sugerirajo pravilen odgovor. Le najti ga morate.

Zmerno nedobrohotno branje bi se lahko spraševanja lotilo drugače in se čudilo, kako je lahko Večer po tistem, ko se je decidirano opredelil proti pustni promociji svastike in vsega, kar simbolizira, znova postavil na poprejšnjo pozicijo demokratičnega odločanja, ali njenega preverjanja, v katerem svoje bralce znova postavlja pred izbiro: bi, ne bi, ne veste. Saj se je vendar že opredelil.

Dobrohotno in prijazno branje ne vidi posebne težave: rubriki in vsebini sta se po naključju znašli skupaj in proizvedli navedeno nerodnost. Toda z vidika istega je že anketa o tem, želeli ali ne, trapasta in idiotska.

Navzlic temu, da je Večer sugeriral pravilen odgovor, se je za »nereflektiranega idiota« na koncu vendarle odločilo točno 20 odstotkov njihovih uporabnikov:

Večer pust nacist anketa

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: