Ogrožene Slovenke, zakrite v ruto

Janševa Nova24TV.si se je odločila preizkusiti agresivno novinarsko tabloidno taktiko – vzbujanje strahu ali fearmongering v obliki video intervjuja.

Ruta nova24 naslovna

Iz konfuzne in neotipljive zgodbe o tem, da naj bi se neka Slovenka v Frankfurtu poigravala z mislijo o nošnji naglavne rute in s tem zaščitila brez begunci v Nemčiji, so pobrali motiv in na ljubljanskih ulicah preizpraševali mimoidoča dekleta, žene in gospe, če bi bili v Sloveniji pripravljeni iz strahu pred migranti, ob domnevni islamizaciji torej, storiti isto:

V nedeljo smo objavili tudi zgodbo Slovenke v Frankfurtu, ki se je zaradi strahu pred migranti že odločila, da začne nositi naglavno ruto. Ker je kolumna med vami, drage bralke in dragi bralci, doživela izjemen odziv, smo na slovenskih ulicah preverili, kako bi se Slovenke prilagodile migrantom muslimanske veroizpovedi in ali bi bile pripravljene nositi naglavne rute.

Njihov odziv nas je več kot presenetil, saj so bile nekatere sogovornice prepričane, da zaradi premoči ta scenarij niti ni tako nemogoč. Ruto bi si nadela predvsem mlajša dekleta in se tako prilagodila islamskim zapovedim.

Na drugi strani si starejše občanke pod nobenim pogojem ne bi pokrile las. “Saj sem Slovenka. Zakaj pa bi?” je dejala ena izmed njih. Na njihovi strani pa so tudi moški.

Odgovori so bili zelo različni, pritrdilni in odklonilni – in zdi se, da se prispevek poigrava z željo po grajanju prvih in pohvali drugih. Pod navidezno novinarsko radovednostjo, ki naj razkrije »oblačilne« navade Slovenk, se skriva poskus stereotipizacije islama kot nečesa, kar bo vsak hip prevladalo v Evropi in nas prisililo v sprejemanje drugih običajev – predvsem iz strahu pred negativnimi posledicami, če tega ne storimo, ali vsaj bežanja pred neprijetnostmi.

Ruta nova24

Poanta novinarke in njenih vprašanj ni skrita toliko v intenci sugeriranega spoznanja, da postajamo ob valu beguncev izjemno servilni in prilagodljivi, temveč v hipostaziranju neizogibne islamizacije Evrope – na nedokazani predpostavki torej, iz katere lahko novinarka šele izpelje svoje sklepanje. Kot razberemo iz naslova prispevka, je rezultat ulične ankete šokanten, kot so zapisali, in s tem pokarati neosveščene, ki bi si ruto oziroma burko nadele.

Diskurzivna strategija je s tem jasna: klonili smo ali bomo, naše evropske korenine so spodrezane, skozi namigovanje na islamizacijo pa širiti pravzaprav strah pred njim in indirektno grajati tiste, ki so pripravljeni, zgolj zaradi svoje osebne zaščite, prevzeti islamske vzorce ravnanj in obnašanj.

Za sejanje strahu, fearmongering, je dimenzija pretiravanja v zgodbi ali pristopi k nekemu dogodku vselej značilna. Intervju s hipotetično premiso služi le za kamuflažo, da skozi imputirano tezo o dominaciji islama s pomočjo retorično učinkovitih sredstev, ki apelirajo predvsem na naš občutek ogroženosti, predstavimo nek namišljeni scenarij, da bi dosegli medijski učinek šoka in ustrahovanja.

Temu se nato pridruži že moralistični dodatek: kako je možno, da smo se proti islamu pripravljeni takoj predati? Kako nespodobno, da naše žene in dekleta nimajo težav nositi rute!

Ruta nova24 slovenka v Frankfurtu

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d