Danes zvečer aktivist v Tarči, jutri zjutraj novinar

Ob »prijaznem družinskem referendumu« o zakonski zvezi, kot ga skupaj z Alešem Primcem napoveduje Metka Zevnik iz Koalicije Za otroke gre (in Izvršilnega odbora SLS), so ob njej v zadnjo Tarčo povabili še Violeto Tomić (Združena levica), Melani Centrih, mater homoseksualnega sina, in Vesno Vilčnik iz Družinske pobude.

Tarča Vilčnik izsek

Toda za slednjo morda voditelj Boštjan Anžin niti ni vedel, da je tudi novinarka Janševega portala in televizije Nova24TV. Ali pa ni slutil, da bo prav ona avtorica prvega novinarskega zapisa o oddaji, v kateri je sama nastopila.

Danes zvečer na RTV Slovenija, jutri zarana novinar na Nova24TV.si

Zato je to dejstvo pomembno poudariti? Ker je Vesna Vilčnik v četrtek zvečer nastopila v Tarči in ponosno branila pravice otrok pred istospolnimi pari in slednjim odrekala vrsto pravic, danes, v petek zjutraj, pa je že ob peti uri kot novinarka spisala in objavila prispevek, v katerem v sliki in besedi komentira lasten nastop in sonastopajoče. Očitno niti za trenutek ni začutila interesnega konflikta med obema vlogama, v katerih je udeležena.

Ekspresna Vilčnikova se je očitno odločila, da ne ostane dolžna in kot novinarki sonastopajoči Violeti Tomić na portalu Nova24TV.si pove, kar ji je pozabila zabrusiti prejšnji večer: njen zapis je hibrid poročila in komentarja, v katerem je med drugim ugotavljala:

Violeti Tomič iz ZL bi lahko marsikaj očitali, ampak iskrenosti ne. V včerajšnji oddaji Tarča na RTV Slovenija je transparentno, brez dlake na jeziku, predstavila svoje poglede na zakonsko zvezo, družino, tudi spolnost. “Zakon ni spolna zveza, zakon je ekonomska zveza”, je bila samo ena od cvetk včerajšnje oddaje.

Vilčnik Nova Tarča

Čeprav je Vilčnikova postala znana že v javnih diskusijah ob referendumu glede družinskega zakonika iz leta 2012 in na podoben način s pozicij homofobije strašila pred »možnostjo trgovine z otroki«, takrat  v Primčeve Civilne iniciative za družino in pravice otrok, tokrat nastopa v imenu sorodne iniciative: Družinsko pobudo vodi Tomaž Merše.

Iz slovenske prakse ne poznam primera, ko bi nastopajoči novinar v svojstvu neke druge funkcije na ta način zlorabil svoj novinarski poklic za komentiranje samega sebe in zapovrh neposredno svojih sogovorcev v nekem drugem mediju. V službi resnice: danes zvečer na RTV Slovenija, jutri zarana na Nova24TV.si.

Še več, novinarka iz Družinske pobude je v prispevku s fotografiranjem oddaje (pravzaprav kar ekrana TV sprejemnika) nesramežljivo ovekovečila kar samo sebe.

Vilčnik Nova Tarča 2

Nesvingerska Češplja s plemenitim poslanstvom

Pri Vesni Vilčnik je v kontekstu referendumske kampanje zanimiva tudi njena podjetniška žilica. Aktivistka proti pravicah istospolnih in novinarka je namreč tudi predsednika društva Češplja, ki je klub »za osveščanje spolne energije in zdravo spolnost je samostojno, prostovoljno, nepolitično, nepridobitno združenje heteroseksualnih posameznikov iz vse Slovenije, ki so stari najmanj 21. let«.

Češplja osebe Vesna Vilčnik

Vesna Vilčnik FF

Kot je večkrat previdno poudarjeno na njihovi spletni strani, niso svingerski klub, ampak imajo skupen cilj »organizirati in se udeleževati izobraževalnih, kulturnih, razvedrilnih in drugih dejavnosti za fizično in psihično zdravje s področja spolnosti in spolne energije.« Sebe opisujejo kot budne češplje v spalnici:

»Klub Češplja ni swinger klub. Je klub zrelih odraslih posameznikov, ki želijo, da ostane erotika in zdrava spolnost del njihovega življenja. Nas ne zanima kaj počnete v svoji spalnici, upamo le, da ne hodite tja (bolj ali manj samo še) spat.«

Posebna atrakcija v zapovedano heteroseksualnem klubu so »češplje v jeseni«, v njem pa vabijo na »country klub«, seksi pustovanja, ritmično partnersko usklajevanje, na češpljina srečanja na temo »zakaj moram biti fit za dober seks« ali seveda na ogled seksi duokomedije Lepotica in zver.

Češplja fit seks

Nesvingersko podjetniško pobudo heteroseksualnih posameznikov si velja zapomniti po tem, ker relativno neposredno dokazuje, da svetovni nazor tipa »nič nimam proti ljubezni istospolno usmerjenih, zavzemam se le za pravice otrok« morda le ni tako ideološko iskren, ker evidentno diskriminira natankoma ljubezen in spolnost med njimi.

Češplja Country

Češplja ritem

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d