Ministrica kot lovec na (plišaste) medvede

Na Planet.si imajo smisel za zabavnost: vzamejo novico STA, jo prikrojijo v naslovu in v foto dodatku, nakar dobimo alternativno narativo s poudarkom, kako je ministrica za okolje tako rekoč osebno postala lovec na medvede, ki so, ker sledi še en, dejansko nekaj takšnega kot plišaste igračke za otroke in odrasle z navadnimi potrebami. Posnetek zapisa na portalu je videti takšen:

Irenca Majcen odstrel medvedov

Začetna novica nosi drugačen naslov:»Za odvzem iz narave predvidenih 109 medvedov in sedem volkov«, pa tudi na fotografiji nas pozdravlja neplišasti medved. Agencijska vest seveda govori o rjavem medvedu kot v Sloveniji zavarovani vrsti, ki pa jih bo treba odstreliti. Kar so storili novinarji, je personalizacija nove odredbe oziroma pravilnika, ki ga je podpisala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen:

Iz narave bo v obdobju od 1. oktobra letos do 30. septembra prihodnje leto predvidoma odvzetih 109 rjavih medvedov in sedem volkov. Za odstrel je predvidenih 89 medvedov, preostalih 20 predstavljajo predvidene izgube. Tako predvideva spremenjeni pravilnik, ki ga je sprejelo ministrstvo za okolje in prostor, ki ga vodi ministrica Irena Majcen.

Večina, 72 medvedov, bo odstreljenih v osrednjem območju populacije medveda, gre za dele kočevsko belokranjskega lovsko upravljavskega območja, Notranjske in zahodno visoko kraškega lovsko upravljavskega območja.

Fotografija želi biti sugestibilna: medvedi so vendar človekov največji prijatelj, ki ga je treba objeti. Pa četudi plišastega. Ker takšnih pa se res ne strelja. Normativna in vrednostna komponenta iz naslova prispevka v obliki personalizacije odgovorne osebe, ki strelja, je zdaj končno dobila svoj smisel: kruta je ta ministrica, ni kaj.

STA medvedi Majcen

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: