Fištravec, Moskva in »mission impossible«

Župan dr. Andrej Fištravec je te dni v Moskvi spremljal Pihalno godbo KUD Pošta, vmes pa je skočil še na poslovni obisk. Na svojem Facebook profilu se je pohvalil o možni novi investiciji:

Včeraj sem v Moskvi s sodelavci opravil obisk podjetja Tyazhmash, ki sodi med največja podjetja za izdelavo energetskih objektov na svetu. Sestanek je bil nadaljevanje dosedanjih pogovorov o možnostih njihovega sodelovanja pri izgradnji črpalne hidroelektrarne na Kozjaku.
Rečem lahko, da so predstavniki podjetja izkazali visoko stopnjo zainteresiranosti za realizacijo tega projekta. Predstavnikom podjetja Tyazhmash smo po pooblastilu Dravskih elektrarn Maribor predstavili tudi nekatere druge razvojne projekte DEM.

Vendar so ga na Radiu Maribor grdo demantirali s tem, ko so pridobili informacijo iz DEM:

Mariborski župan v Moskvi išče partnerje za gradnjo ČHE Kozjak in pravi, da ima za to pooblastilo Dravskih elektrarn Maribor.

V Dravskih elektrarnah so nam zatrdili, da ne županu ne občini niso dali nobenega pooblastila, poleg tega pa je projekt že nekaj časa ustavljen.

Fištravec Rusija DEM laž

Omenjeno zanikanje predstavlja večkratno težavo za župana Fištravca. Odpira namreč zelo neposredno zadrego razkritega laganja: brez res prepričljivega pojasnila v prihodnje bo obveljalo, da so ga postavili na laž – in postaviti na laž pomeni lahko samo, da se je krepko zlagal.

Če v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM) pravijo, da mu niso dali nobenega pooblastila in on izrecno zapiše, da se je pogovarjal po njihovem pooblastilu, je to zgolj ena moralna težava zanj.

Ako bo po pričakovanjih župan zdaj trdil, da se ni zlagal, ampak zgolj nerodno izrazil (in res obstaja celo zgodovina izgovorov o »gluhem telefonu«), bo moral preskočiti še eno oviro. V DEM namreč pravijo, da ta projekt popolnoma stoji. On pa se je v Moskvi pogovarjal o poslih – očitno povsem na svojo roko – ki so ustavljeni po volji države.

Še več, ne samo, da projekt črpalne hidroelektrarne na Kozjaku stoji, zaradi TEŠ6 so zamrznjeni vsi projekti v Skupini HSE, katere sestavni del je DEM. Če se je Fištravec pogovarjal o takšnih poslih, je na nedojemljiv način presegel svoja pooblastila in si prisvojil takšna, ki jih sploh nima. Pred predstavniki podjetja Tyazhmash se je lahko kvečjemu pretvarjal, da jih ima, in obljubljal projekte, ki niso predvideni in zanje nima pristojnosti. Lahko je imel zgolj figo v žepu. Je to počel premišljeno in načrtno?
Da bi stvar bila še bolj enigmatična, je tam po njegovih besedah prestavljal »nekatere druge razvojne projekte DEM« S kom, v čigavem imenu? So bili z njim predstavniki Dravskih elektrarn?

Tudi če bi se po nekem čudežu pokazalo, da župan Maribora ni lagal – v situaciji, ko je bil direktno demantiran, je to skoraj »misija nemogoče« – bo silno težko podal dodatno prepričljivo pojasnilo, v čigavem imenu in s kakšnimi pristojnostmi se je dogovarjal za nove projekte. Prej je videti, da je svoj položaj in politično funkcijo zlorabil.

Več o laganju v politiki:

http://vezjak.com/2011/11/21/jankoviceva-laz-ko-lazejo-zgolj-levicarji/

Pripisani P.S. Kar je sicer župan kasneje v demantiju predvidljivo in predvideno označil za napačno uporabo besed, so v HSE spet demantirali in v ostrem tonu Fištravcu očitali prisvajanje pooblastil, ki jih ni imel (via STA):

Holding Slovenske elektrarne (HSE) z Mestno občino Maribor v zvezi s projektom Črpalne hidroelektrarne (ČHE) Kozjak ne sodeluje, so za STA pojasnili v HSE, kjer jih čudi, da župan Andrej Fištravec v imenu Dravskih elektrarn Maribor (DEM) in brez njihovega pooblastila sklepa dogovore in dogovarja potencialne posle.

“To, da župan Fištravec v imenu gospodarske družbe sklepa dogovore in dogovarja potencialne posle, in to, po naših informacijah, brez pooblastila DEM, je popolnoma nesprejemljivo in skregano z zakonitostmi, ki veljajo v poslovnem svetu,” so danes sporočili iz holdinga.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d