Veronike Podgoršek prepisani poročni nasveti

»Bi se poročil z menoj?« je naslov, v katerega se na najbolj udarnem mestu portala Planet Siol nemudoma zaleti bralec na svetovni dan svobode tiska. Na dodani fotografiji se diskretno nasmiha prikupna dama srednjih let, dr. Veronika Podgoršek, sicer specialistka za družinsko in zakonsko terapijo in kolumnistka portala, zadnje čase tudi žirantka različnih resničnostnih ali zabavnih oddaj na televiziji. Vedno bolj znan javni obraz po izbiri množičnih medijev.

Bi se poročil z menoj Podgoršek naslovna

Nič čudnega, če je prvi komentator pod kolumno jadrno zapisal »Gospa Podgoršek, moj odgovor je DA.« (Poročiti zakonsko terapevtko res zveni kot ubiti dve muhi na en mah.)

Priznam, malce tudi zato, ker sem poročen, se mi kolumne ni ljubilo brati. Ob rutinskem odpiranju strani pa se mi je pogled zataknil ob še en nestandardni komentar anonimnega pisca, ki sebe sicer označi za rednega bralca družinske svetovalke, a ji očita ponavljanje oziroma avtocitiranje, nakar poantirano zaključi: »Spoštovana ga. Podgoršek, Vaše kolumne so zanimivo branje, a od doktorice znanosti bi pričakoval malo več izvirnosti.«

Podgoršek Veronika ponavljanje kolumne

In res, hitrostni googling pokaže nekaj zanimivih značilnosti zaznanega fenomena. Prvič, avtorica rada uporablja iste stavke, ki jih je poprej že zapisala. Še več, jemlje jih celo iz zapisov, ki jih je priobčila na istem Planetu Siol le tri mesece nazaj, kar zanesljivo mora šteti za podcenjevanje njene bralne publike.

Drugič, podrobnejši pregled pokaže, da so pravzaprav to večkrat stavki, ki jih je zapisala že bistveno poprej, torej jih reciklira že vsaj tretjič. Oglejmo si naslednji odlomek:

Izbira partnerja in zakonska skupnost sta bili stvar ekonomskega dogovora. Le malokdo se je spraševal o individualnem vzajemnem ujemanju ali neujemanju bodočih zakoncev. Kot kažejo družbenozgodovinske raziskave, pa je prehod k moderni družbi povzročil tudi korenite spremembe zakonske zveze in družine: prejšnjo delovno je zdaj nadomestila čustvena skupnost.

Podgoršek Bi se poročil z menoj SIOL ponovitve 2

Kot rečeno, je odlomek najti v kolumni za Planet Siol 8. februarja 2015 pod naslovom »Partnerstvo, starševstvo ali kariera?«, torej le slabe tri mesece nazaj. A obenem je vsaj ta del besedila (preostanek se mi ni ljubilo preverjati) v nespremenjeni obliki že uporabljen v kolumni z naslovom »Boj med spoloma-drama današnjih dni« v reviji Viva 10. septembra 2010.

Poglejmo si še neko drugo misel iz zadnje kolumne:

Kot kažejo družbenozgodovinske raziskave, pa je prehod k moderni družbi povzročil tudi korenite spremembe zakonske zveze in družine: prejšnjo delovno je zdaj nadomestila čustvena skupnost.

Podgoršek čustvena skupnost ponovitve

Zgodba se ponovi: tudi v tem primeru gre za povsem identični stavek iz stare Siolove kolumne in obenem kolumne iz Vive iz leta 2010. Ne le, da se je Podgorškova samocitirala, in to dvakrat, malo večja zadrega nastopi, ko ugotovimo, da smela repetitivnost ne more šteti za samocitiranje, ker misel sploh ni njena.

Zlahka se lahko prepričamo, da je citirani stavek v celoti prevzet iz knjige »Popolnoma normalni kaos ljubezni« pred kratkim preminulega Ulricha Becka in njegove žene, vdove Elisabeth Beck-Gernsheim. Slovenski prevod je izšel leta 2006 pri FDV.

Da bi tragikomedija bila še večja, brskalnik Google med drugim zajame uporabo istega stavka v nekaterih študentskih diplomah:

Podgoršek diplome Beck

Big deal, vso to silno samocitiranje in prepisovanje? Po moje niti ne. Odvisno od tega, koga želite poročiti.

Podgoršek Bi se poročil z menoj SIOL

Podgoršek Partnerstvo starševstvo SIOL

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: