::: IN MEDIA RES :::

Quis custodiet ipsos custodes?

Cenzura Mask demokracije

Maska demokracija zarota v MB kino

Maska demokracija kino zarota

 

Logika naključij in nenaključij, ki obvladuje psihozo teorij zarote, je najbolj zabavna v trenutku, ko se nenaključje sprevrne v naključnost in s tem delegitimira Zgodbo.

Marcel Štefančič Jr. je v Mladini zapisal:

In petič, zarotniki, te »maske«, od Kučana do Türka, že vse življenje ne počnejo nič drugega, kot da kujejo zarote, »montirane procese« in »fantomske sodbe« proti Janši. To je vse, kar počnejo. To je njihov full-time job. To je njihova služba. Za druge reči niti nimajo časa. Boj proti Janši zahteva pač celega človeka. Da je spletanje zarot full-time job, ve povedati vsak konspirolog. Zarote so tovarne, v katerih vedno gorijo luči in iz katerih se vedno kadi. Noč in dan. Dan in noč. Tudi ob nedeljah.

Angleščina ne laže

Po 50 minutah mastne igre je sodba pričakovana: Janša je v vseh točkah not guilty. Kar pa je logično. V Maski demokracije ni namreč ničesar, česar Janša že ne bi rekel. Ničesar, s čimer se ne bi strinjal. In ničesar, s čimer se ne bi strinjala njegova volilna baza, ki se bo lahko zdaj še enkrat – tokrat v angleščini, prepričljivejši in objektivnejši od slovenščine – prepričala, da je Janša nedolžen in čist, brezmadežen in brezgrešen, brez slabih plati in brez napak, nedolžnejši in čistejši celo od Slovenije, le žrtev zarote. Kot Slovenija. Čemur se pač ni mogoče čuditi: Janša je Slovenija. Zakaj bi nam kdo lagal v angleščini?

Kako je lahko nekdo, ki že desetletja sodeluje v umazanem in krvavem boju za oblast, še vedno nedolžen in brezmadežen, ni jasno, kakor tudi ni jasno, kako lahko za utelešenje demokracije velja nekdo, ki vsakogar, ki vstopi v politiko, razglasi za komunista, toda vsevidni narator dobro ve, kaj nam ob vsem tem roji po glavi, zato zmagoslavno dahne: Gotovo se sprašujete, kako to, da ima človek, ki ga obtožujejo tako hudih reči, še vedno politično kariero? Iz preprostega razloga: ker so bile vse obtožbe ovržene! »Charges lapsed.« In ker tujina – recimo Angela Merkel – vidi, da je Janša zgodba o uspehu. Ne, tu ni ničesar, s čimer se Janša ne bi strinjal. Ničesar, česar ne bi podpisal.

Še huje, Maska demokracije, stroj za prepričevanje prepričanih (doma in v tujini), tako fenovsko, tako religiozno, tako smrtno resno in tako kičasto sledi črki Janševe retorike, da imate občutek, da gledate bodisi videoinstalacijo, ki jo je posnel oni drugi – no, trojni – Janez Janša, ali pa parodijo dokumentarca Slovenija, 25 let pozneje, s katerim nas je lani strašil youtube.

Ali Masko demokracije priporočam? Absolutno. Saj boste lahko na velikem platnu videli prihodnjega dobitnika nagrade Prešernovega sklada.

Advertisements

Information

This entry was posted on 21/04/2014 by in aktualno,medijska cenzura,medijska paranoja,nepreslišano,politična paranoja.
%d bloggers like this: