»To je dobro za Maribor«

Velika Kanglerjeva kadrovska zmaga, ugiba Žurnal24 po imenovanju Matjaža Kneza na čelo Darsa. Če je vse res, smo sredi globoke ironije: človek z enajstimi kazenskimi ovadbami uspeva še dalje kadrirati svoje ljudi v enem najbolj ključnih državnih podjetij! Po strankarski liniji, še pišejo.

To je prvi ironičen obrat. Drugi je, da Duhovnikovo odstavljajo zaradi domnevnih nepravilnosti –  razrešujejo jo krivdno. Človek s takšno kartoteko ne le, da ima neverjetno moč in ne obžaluje ničesar, nasprotno, ampak bo posredno vnašal še nova, visoka antikoruptivna merila v novo upravo Darsa. Goran Klemenčič bi se lahko zamislil.

Tretja ironija je, da kadrirani Kanglerjev človek zapušča projekt izgradnje mariborskega kulturnega središča MAKS (in UGM povrh), od katerega, razen velike luknje na Studencih, nimamo še nič. In vprašanje je, kdaj bomo. No ja, sramoto, seveda. O referencah gospoda ne bom, jih ne poznam, razen omenjene. Seveda je tudi za nazaj marsikaj jasno. So pa očitno Kanglerjeve reference tako močne, da te kap!

In če se ustavim pri četrti, morda je cinizem. Govorim o prostodušnosti, ko je razgaljeno, s kakšno gesto je potencialni nepotizem in klientelizem vpisan že v samo začetno argumentacijo kadrovske izbire:

 “En mesec bo še pri nas in malo na Darsu. To je dobro za Maribor, da imamo vodilnega v tako pomembnem podjetju.”

Se pravi: naš človek na pravem mestu, ki bo skrbel za Maribor. Le kako? Bodo zdaj (avto)ceste okoli Maribora boljše kot drugod po Sloveniji? A tako to gre? Bo to dobro za Maribor ali Kanglerja kako drugače? Da ne bo kdo rekel, češ župan je meril le na dejstvo, da je to »simbolna« in častna funkcija, ki Mariborčane dela ponosne, se velja spomniti:

Naši viri pravijo, da ste veliko lobirali za vstop gospoda Ivana Hajnška v upravo NKBM. Zakaj?

Gospod Hajnšek je moj dober prijatelj, je strokovnjak in dober informatik, ki bi lahko bil v upravi banke dober svetovalec. Zakaj ne bi za takšnega podjetnika zastavil svojega imena, to sem storil že za marsikoga. Za vse tiste, ki hočejo dobro Mariboru, sem pripravljen zastaviti svoje ime.

Nekoč sem že komentiral: ko župan neženirano kadruje svoje prijatelje, kot v zadnjem primeru podjetja Snaga, to vedno prostodušno opiše, češ da je zanje zgolj zastavil svoje ime; smola, na komisiji za preprečevanje korupcije to definirajo kot klientelizem in nepotizem.

Kanglerjanska večkrat ponovljena fraza »To je dobro za Maribor« je prepoznaven caveat. Običajno se mora previdno brati na točno določen način.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: