Protivladna religija in druge Petkove izjave

Vesel sem lahko, če pri časopisu Dnevnik berejo moj blog. Podobnost med tem zapisom in spodnjim je zgolj naključna.

Zbrane izjave Mira Petka o nekaterih slovenskih medijih

Slovenija – sreda, 21.03.2012 11:06 Tekst: (tp)

LJUBLJANA – Pred skoraj tednom dni je na položaju direktorja direktorata za medije vlada zamenjala direktorja Vojka Stoparja in tja za vršilca dolžnosti imenovala Mira Petka, poslanca SDS in nekdanjega novinarja Večera. Novega delovnega mesta se je razveselil, saj bo, če lahko rečemo, združil dve ljubezni – bo javni uslužbenec in se bo ukvarjal z mediji.

Miro Petek je novinarske vrste za politiko zamenjal kmalu po napadu, v katerem sta pred njegovo domačo hišo v Mežici z njim fizično obračunala dva storilca. Svoje udejstvovanje v politiki ni hotel izrabiti za reševanje svojega primera, je pa videl hud primanjkljaj v slovenskem pravosodju.

Na položaju v.d. direktorja direktorata za medije napoveduje spremembo medijske zakonodaje, pri čemer obljublja, da bo usklajevana z vsemi, ki se jih dotika. “Naredil bom vse, da bo vlada predlagala takšno zakonodajo, da bo v državnem zboru ‘šla skozi’ in ne bo deležna presoje na referendumu,” je za Delo obljubil Petek.

Kako bo potekalo “usklajevanje z vsemi” zaenkrat še ni jasno, so pa na spletu dostopne številne Petkove izjave, ki namigujejo, kako zna potekati sprememba medijske zakonodaje.

Protivladna drža kot religija

“Protivladna drža (je) prevladujoča religija, modni dodatek k javni podobi večine slovenskih medijev, premnogoterih novinarjev in publicistov. Opozicija si je skupaj z bučnimi medijskimi nastopi zadala nalogo, kako to vlado narediti povsem nepopularno in ji ustrezno zmanjšati ugled in priljubljenosti, k temu so spretno vključili tudi javnomnenjske raziskave.” Miro Petek na portalu ZPS.si v članku z naslovom Mediji in novinarji med politiko in kapitalom.

Peticija je primer politizacije

“Peticija, ki jo je podpisalo 570 novinarjev, je tipičen primer politizacije. Mnogo slovenskih novinarjev vidi svoje poslanstvo v tem, da hočejo delati politiko, jo ustvarjati, ne pa o politiki in politikih poročati in oboje komentirati. Če hočejo delati politiko, potem so temu namenjene volitve. Kolikor prej se bo slovenski novinar znebil relikta družbenopolitičnega delavca, tem boljše bo. ” Miro Petek za Večer, 1. marca 2008.

O licenciranju novinarjev

“V Sloveniji novinarji nimajo licence, kar bi bilo po mojem prepričanju zelo dobro.” Miro Petek na zadnji nujni seji parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport, ki ga je vodil Branko Grims, 4. januarja 2008.

Dr. Marko Milosavljevič s katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede je za Mladino, 4. januarja 2008, opozoril, da “licenciranje novinarjev v svetu velja za zelo sporno obliko urejanja novinarskih odnosov, saj pušča veliko prostora za različne, tudi politične pritiske na novinarje. Tako licenciranje poznajo predvsem v državah z omejeno svobodo govora, recimo v državah Južne Amerike, v Evropi pa tega ne poznamo.”

O Mladini

“Slovenski utrip: Zaupanje v Mladino je zelo nizko. Razumljivo, lažnivcem ne verjamemo, tudi če kdaj govorijo resnico.” Miro Petek na Twitterju, 2. novembra 2011.

“Udbomafijski uradni list počasi ostaja brez relevantnih tem. Anuško Delić za urednico!” Miro Petek v odgovoruUrošu Urbaniji na tvit, da Mladina raziskuje njegove sorodstvene povezane, 8. novembra 2011.

O brezplačnikih

“No, po vsebini je Mladina na ravni brezplačnikov.” Miro Petek v odzivu na komentar uporabnika, da Mladina ni brezplačnik , ki pod tržno ceno reklamira SDS, 2. novembra 2011.

O (Nedeljskem) Dnevniku

“Že dolgo ne berem pritlikavih moralnih novinarskih pohabljencev.” Miro Petek v odzivu na vprašanje uporabnika, ali je kdo prebral članek, v katerem je omenjen tudi Miro Petek, 23. februarja 2012.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: