Uradni list tranzicijske levice berejo le še po službeni dolžnosti

Intervju z Mirom Petkom, vodjem direktorata za medije

Miro Petek, najprej čestitke k vašemu imenovanju na mesto direktorja direktorata za medije, želim vam veliko uspeha. Postali ste prvoodgovorna oseba za stanje medijev v državi. Če prav razumem, nimate posebnega zaupanja v nekatere med njimi, kar bo verjetno odločilno pri razdeljevanju denarja in spremembah medijske zakonodaje. Znano je, da se zgražate nad Mladino.

Zaupanje v Mladino je zelo nizko. Razumljivo, lažnivcem ne verjamemo, tudi če kdaj govorijo resnico.

Da so Mladinini novinarji lažnivci? Spomnim se, da je pred leti vaš predsednik vlade jezno izjavil, da je to nizkonakladna revija in ji zmanjševal pomen. Kaj pa menite o političnih brezplačnikih?

No, po vsebini je Mladina na ravni brezplačnikov.

Mislite na politične propagandne brezplačnike vaše stranke SDS? V čim so torej ti boljši? Katere medije pa prebirate, morda Dnevnik in njegove edicije?

Že dolgo ne berem pritlikavih moralnih novinarskih pohabljencev.

Da je tako hudo, pritlikavi pohabljenci? Gospod Petek, to so ostre besede, ni to zelo ostra sovražna označba? Vidim, da boste imeli na direktoratu zelo veliko dela, boste vpeljali tudi center za rehabilitacijo? Ko smo že pri delu, kaj pa menite o časopisu Delo? Znate z njim misliti širše?

Uradni list tranzicijske levice berejo le še po službeni dolžnosti.

Ne morem verjeti, pravite, da je časnik Delo uradni list tranzicijske levice. In da ga nihče ne bere. Bo to vaš novi izziv pri spreminjanju medijske zakonodaje? Kaj pa je narobe s temami v Delu?

Udbomafijski uradni list počasi ostaja brez relevantnih tem. Anuško Delić za urednico!

Oprostite, g. Petek, upam, da tega najinega pogovora kdo ne bo razumel kot vašega vmešavanja v avtonomijo časopisne hiše. Kako pa bi ocenili bunkerje v časopisu Večer, ki so nastali zaradi uredniške politike pod taktirko »vašega« Janeza Janše? Ste lahko malce manj kratkobesedni v odgovoru?

Cenzura seveda je problem. Odkar obstaja novinarstvo, obstaja tudi vprašanje cenzure in samocenzure. O cenzuri je seveda treba govoriti in jo obsoditi, ampak cenzuro moramo ločiti od tistih tekstov, ki so po uredniški presoji tako zanič, da jih ni mogoče objaviti. Avtorji, ki pišejo slabe tekste, ne morejo teh tekstov in sami sebe promovirati pod zastavo cenzure.

Razumem. Želite povedati, da so pod Rancem postali članki zelo zanič in da ni bilo drugega ukrepa. Kaj pa peticija 571 novinarjev, ki je obsodila pritiske in cenzuro predsednika vlade?

Ta peticija je tipičen primer politizacije. Mnogo slovenskih novinarjev vidi svoje poslanstvo v tem, da hočejo delati politiko, jo ustvarjati, ne pa o politiki in politikih poročati in oboje komentirati. Če hočejo delati politiko, potem so temu namenjene volitve. Kolikor prej se bo slovenski novinar znebil relikta družbenopolitičnega delavca, tem boljše bo.

G. Petek, če prav razumem, boste prevzgajali novinarje, da ne bodo več družbenopolitični delavci. Hvala vam za ta kratek pogovor.

Post scriptum. Če je kdo pomislil, da bodo novinarski cehi protestirali, da bo to storila stroka ali da so besede direktorja direktorata za medije v tem intervjuju izmišljene, se v vsem tem krepko moti. Čisto vse njegove besede do zadnje so resnične in javno zapisane ali izrečene, hkrati pa je točna njihova referenca,  se pravi referirajo točno na kontekst (medij), ki je omenjen! Dobrodošli v somrak medijske avtonomije 2.0.

mafija

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d