Ironični fižolčki

Prva ironija, pri Večeru slavijo bobe leta in bobe dneva. Ker časnik s težo pove, kar misli. Sploh o veličini nedotakljive EPK in njenih herojih, o nespodobnem blatenju tujih novinarjev in kritikih EPK (ti. drekačih). Druga ironija, pri njem razglašajo Viole za tvorce mestne identitete. Ne le, da jih slavi Zdravko Duša in financira EPK, slavijo in promovirajo jih skozi uredniški »bob dneva«. Včeraj:

Zdravko Duša, novinar, prevajalec, scenarist: “Z Violami sobivate v Mariboru že nad 20 let. Če bi bile tako nevarne, bi jih že zdavnaj prepovedali.” Stran 13

Trditev v podporo in slavo omenjenim je precej trivialna logiška zmota. Je slednja vredna čaščenja kot udarna misel? Zakaj neki? Je za koga posebna bistroumnost in vrlina sklepati ali zavajati z miselnimi napakami? Zmota sklicevanja na zakon(itost) pravi, da je tisto, kar je zakonito (neprepovedano), moralno pravilno in tisto, kar ni zakonito (prepovedano), moralno slabo. In ker Viole niso prepovedane, so moralno OK, se glasi opreproščena mišljenina. Ko bi neko navijaško skupino že lahko prepovedali kar tako. Seveda marsikaj, kar ni prepovedano, ni moralno OK. In tudi marsikaj, kar ni moralno OK, žal ni mogoče prepovedati. Bob dneva je zato navadna blesarija. Ki je menda zadela žebljico na glavico. Čigavo že?

Bob Večer

Tretja ironija, svoje dni je stari in verjetno novi mandatar, tudi dobitnik veselega fižolčka, a žal prepisanega, udrihal: vsaka velika svinjarija mora biti kaznivo dejanje. Logika premisleka je tu bila točno obratna od zgornje: kar je moralno slabo, mora biti nezakonito. Kar je svinjarija, mora biti kaznivo. Recimo svinjarija je, da imamo pri nas povsem nespodobne novinarje, ki so vneto lizali in ližejo škornje gospodu (in tudi širše). Mar ne bi torej, ker in če že on sam tako pravi, veljalo razmisliti o uvedbi zakona, ki bi takšno lizanje škornjev končno razglasil za protizakonito? Mu potemtakem prisluhniti? Četrta ironija, ki je že cinizem: »Malo vas je, malo, pičkice!«, pravi Zdravko Duša in pribije, da se o nestrpnosti v kulturi pa res ne moremo pogovarjati! Ne, zgolj o kanglerjanskem antižabarstvu. V tejle medijski spremljavi trenutne epekajevske vijolične kulturizacije v nočnem pogovoru RA Slovenija (22.1.2012), vrednem preposlušanja, slišimo zelo jasno:  uspelo nam je pregnati geje in lezbijke iz Maribora. Minuta 34 in dalje. Koga je torej malo?

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d