Onstran tretje poti

Vlado Miheljak danes:

A ključno sporočilo teh volitev je, da volilci kaznujejo tiste, ki sejejo razdor, ki strastno brskajo po preteklosti, ki obsedeno producirajo paranoidne zgodbe o zarotah, sabotažah, velikih pokih itd. Da si ljudje želijo normalizacijo dežele.

Dragica Korade danes:

Tudi zato preseneča, da so vsi tisti, ki v teh dneh analizirajo vse nedeljske volilne poraze, spregledali ključni poraz: namreč poraz tiste politike, ki smo ji zato, ker se ni pustila ujeti v brezupen politični prepir med komunisti in antikomunisti, rekli tretja pot. Šele zdaj, ko nihče več z nikomer ne more sestaviti resne vladne koalicije, ker si stojita nasproti bloka, se s čedalje večjo spoštljivostjo na njo ozirajo predvsem tisti, ki so jo veš čas razsuvali.

Se bo po teh volitvah in zmagi Jankovića psihopolitika paranoje kaj zmanjšala? Bo manj uspešna? Če verjamemo Miheljaku, bi se morala. Če verjamo Koradejevi, če torej upoštevamo še neko drugo perspektivo, je to manj verjetno. Izhajam iz naslednjih predpostavk:

(1) Psihopolitika paranoje je pri nas v svojem temelju predvsem antikomunistično naravnana.

(2) Na volitvah v nedeljo je zmagal nekdo, za komer stojijo komunisti.

(3) Torej je na volitvah bila poražena antikomunistična paranoja.

(4) Toda na volitvah je prišlo do konca tretje poti (ZSMS-Drnovšek-LDS-Zares), ki je ustavljala boj med komunizmom in antikomunizmom.

Slediti bi moralo kaj? Da se znova vračamo v ideološke in psihopolitične tirnice prve in druge poti. Kar bi pomenilo, da ne drži povsem (3). Sicer je res bil poražen nosilec antikomunizma, toda to še ne pomeni, da je bila poražena antikomunistična paranoja. Če velja (1), potem bo, ako ostanejo isti igralci na prizorišču, prej nasprotno.

7.12.11

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d