Dva paradoksa RTV Slovenija

Od junija tega leta potrpežljivo čakam na odgovore Programskega sveta RTV Slovenija zaradi, predvsem, politične pristranosti njihovih novinarjev. Na imenovani svet sem naslovil štiri proteste (vsi dostopni na tej strani), odgovorov in pojasnil pa od nikoder!

Ne mislim odnehati. Vmes sem že pisal o posebnem »političnomedijskem paradoksu RTV SLO«, ki ga opažam, zdaj bom navedel še drugega. Paradoksa sta, če navedem oba, naslednja in seveda povsem subjektivna:

  1. Na ravni eksplicitnosti politične agitacije je bil nivo incidentnosti glede politične agitacije novinarjev in propagandizma v obdobju 2004-2008 bistveno manjši kot v obdobju 2008-2011. Govorim predvsem o agitaciji v podporo Janezu Janši oziroma desnim strankam. Paradoks je torej v tem, da so pod levo, Pahorjevo vlado, bolj popustile zavore Janši naklonjenim novinarjem, kot so popuščale v mandatu Janeza Janše. Vrstni red strank na predčasnih volitvah, kakor se zaenkrat napoveduje (Janša daleč naprej, Pahor daleč nazaj), je zato mogoče izraz stanja medijskih moči in v tej luči povsem smiseln.
  2. Drugi paradoks je naslednji: odkar se približuje čas volilne kampanje za predčasne volitve 4. decembra, torej že kakšen mesec dni prej, so razmere na RTV Slovenija manj propagandistične in bolj znosne – kar se vsebin tiče. Ne vem, ali se bo to spremenilo s 14. novembrom in ne vem, ali je razlog, da bodo zdaj vsebine za presojo širše javnosti vsem bolj na očeh in pozornost večja.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: