Nove vroče preiskovalne smernice novinarstva

Priznati moram, v luči mojega današnjega pesimističnega tona zaradi popolnega manka preiskovalnega novinarstva pri nas in njegove anticipacije ob navrženem izzivu si nisem predstavljal, da sem krivičen. Mea maxima culpa!

Odsotnost preiskovalnega novinarstva ni tisto najhujše, kar lahko človek doživi. So situacije, v katerih postane uporabnik slovenskih medijev v svojih pričakovanjih bistveno bolj skromen. In tudi sam skesano postajam. Recimo na današnji prvi strani Žurnala24 so že vidne posledice nedavnih odpuščanj (naj spomnim, novinarje so pred mesecem kot stoko za odstrel nepričakovano s taksiji pripeljali podpisat odpovedi pogodb, o čemer niso niti slutili). Kdor je namreč danes kliknil na prvo stran omenjenega Žurnala, je ugledal zanimiv in sočen novinarski prispevek. Intervju novinarke z novinarko po novih modnih in vsebinskih smernicah v krasnih opravah. Intervju, kakršne zapovedujejo najstrožji novinarski standardi (SM), vroč in neposreden, s prav takšnim naslovom: »Med vročim intervjujem slekla našo novinarko«. Ki daje slutiti žgečkljivo preiskovalno interakcijo (vredno ogleda):

Doslej sem verjel, da je podn novinarstva npr. izvajanje uspešnega striptiza »vremenark« ob prebiranju vremenskih poročil na nekaterih italijanskih kanalih (ne nujno Berlusconijevih). Nak, v Sloveniji smo konkurenčni (čeprav padamo na mednarodnih lestvicah). Imamo postavne novinarke in novinarje, za pravi novinarski prispevek se je treba sleči (ne nujno pred lastnikom ali urednikom), sploh pa je na metaravni najbolj povedno in informativno, ko novinar zaslišuje novinarja. Tema? Ni pomembna. Projekcija za naslednje prispevke: gola novinarska koža se tre ob goli novinarski (ali drugi) koži, uporabniki medijev v erotični hipnozi trepetajo in hlastajo za vsako novo informacijo, novinarka (ja, žal živimo v mačističnem svetu) pa poroča o novih tresljajih na borzi, aferi Patria, predčasnih volitvah, novem cunamiju v Indoneziji in, seveda, novem družinskem zakoniku. Prepričani smo lahko, da nekateri politiki ob povabilu v novinarsko posteljo ne bi niti malo protestirali. Interakcija sužnjev in njih gospodarjev bi tako vsaj za trenutek postala nadvse odkrito avtentična. Še en napor, drage novinarke in novinarji!

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: