Michael Moore in naša mala slovenska klinika v trailerju

Michael Moore je v Cannesu prvič predstavil svoj najnovejši film »Sicko«. Novopečeni bolehnež (bolano?) govori o ameriškem zdravstvenem sistemu in ga kritizira v svojem slogu, na koncu pa ga označi za najbolj nehumanega, nedemokratičnega in nesolidarnega v zahodnem svetu. Film je posnet na Kubi in domnevno želi Moore  prikazati, da ima revna, socialistična Kuba, tarča kritik in embarga ameriških administracij od Johna F. Kennedyja naprej, veliko bolj človeški in učinkovit zdravstveni sistem od bogatih ZDA.

A v filmu se ni znašla zgolj primerjava ZDA s Kubo, temveč istočasno s Slovenijo. Zagamano Slovenijo, ki je na 38. mestu lestvice WHO po razvitosti zdravstvene oskrbe. ZDA so na 37. mestu, torej tik pred fucking wouldn’t be Slovakijo. Naključje ali ne, Kuba je tik za Slovenijo, na 39. mestu. ZDA, Slovenija in Kuba so skupaj na 1.02 minute tegale posnetka v originalnem trailerju za film. Vredno ogleda in analize tistega nasmeška. Le zakaj torej film ni posnet v Sloveniji? 

Pravzaprav po svoje je, v filmu »Sicko« Moore uporabi posnetek iz humoristične nadaljevanke Naša mala klinika.

Kaj zdaj, bodo naši oblastniki rekli, kot pred mesecem v primeru odličnega mesta Slovenije po svobodi medijev (39. do 45.), izmerjenih pri Freedom House: kako fino, v kako čudoviti družbi smo? Bo Branko Grims zmogel ta korak in nas pohvalil, češ: odlično, smo v družbi z ZDA? Ne, ne bo mogel, kajti strukturno primerjava ni »nevtralna«, temveč Slovenijo smeši. In nenazadnje smo tik pred Kubo. Priložnost za kakšnega kubanskega Grimsa.

2 thoughts on “Michael Moore in naša mala slovenska klinika v trailerju

Add yours

  1. ob vsem spoštovanju mladoekonomistov… ampak nekritično privzemanje ameriškega sistema se ne zdi ravno najboljša ideja in moore ter mesto, ki smo ga na primerjalni lestvici dosegli kažeta na prihodnost, katera se nam v tej smeri obeta. sama osnovna ideja ameriškega zdravstvenega sistema je sicer vredu, oziroma bi bila vredu, če bi bili ljudje idealna bitja, vendar to pač nismo (na srečo). namesto, da bi kot zasebni lastniki zavarovalnic skrbeli za to, da bi za čim manjši denar dobili kar najboljšo ponudbo, se je v ZDA zgodilo to, da so zavarovalnice postale profitabilni gospodarski subjekti. v želji, da bi izplačale čim manjše premije najemajo drage odvetnike, ki izpodbijajo račune za opravljene storitve, bolnišnice pa v želji po čim večjih finančnih prilivih najemajo drage odvetnike, katerih naloga je čim bolj izžeti zavarovalnice. in kaj se na koncu zgodi? odvetniki poberejo denar, lastniki zavarovalnic ter zdravstvene ustanove pa ostanejo praznih žepov. pred vrati pa množica, ki si zdravja finančno ne more privoščiti.
    mar smo se za to borilili?

  2. Kje se pa da dobiti opisan Ameriški zdravstveni sistem. Zanima me predvsem, zakaj ljudje v Ameriki niso zavarovani.

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: