Tako se je kalila netoleranca

»Tako se kalio čelik«, kultni Žilnikov film, bi lahko uporabili za izhodišče spraševanja o stanju nestrpnosti v Sloveniji. Kaj vaške straže, razbirati jo moramo v čem bistveno bolj subtilnem! Ko pridejo straže, je že prepozno. 

Poglejmo primer. Časopis Finance izbira najvplivnejšo žensko letošnjega leta. Seznam si lahko ogledate tukaj. Med Urško Bačovnik in Andrijano Starina Kosem se je nepričakovano znašla tudi Jelka Strojan, ikona protiromskega pogromništva Slovencev. Obrazložitev oziroma opis je več kot smešen: »mama družine Strojan, internacionalizirani slovenski problem leta.« 

V kakšnem oziru naj bi Jelka Strojan bila »najvplivnejša ženska«? S svojim denarjem, svojimi finančnimi in političnimi zvezami? Sprevrženo in abotno. Njena uvrstitev na citirano listo ima verjetno le en, četudi nehoten namen: zbujanje zgražanja in provociranja.  

Za tiste, ki bodo nekoč poskušali razvozlati, kako se kali in kako se generira nestrpnost v Sloveniji, je zgodba o najvplivnejši ciganski mami lahko dober namig. 

2 thoughts on “Tako se je kalila netoleranca

Add yours

  1. Meni se tudi zdi malo čez les, da se Jelko Strojan razglaša za vplivno žensko. Na koga pa naj bi vplivala? Mogoče na lastnega sina, ki ga je moral romski svetnik Zoran Grm pred kamero utišati, češ da ne zna govoriti? Ali pa zato, ker je bilo več članov njene družine že zaprtih zaradi raznih kaznivih dejanj? No, po tej plati bi res sklepal, da se širi nestrpnost, če se nekoga razglasi za vplivnega, čeprav v resnici ni čisti tako.

    Mimogrede: zanima pa me, ali je časopis Finance “desnosučen”.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: