Desničarski face-lift: Slovenci smo vendarle nestrpni

Ne vem, čemu se smemo zahvaliti, da so Slovenci končno začeli govoriti o svoji nestrpnosti. Ko poslušam politike in intelektualce te dni, se jim trenutna slovenska nestrpnost zdi samoumevno stanje, vredno najhujše graje. Podobno je z rajo iz ulice. Vaške straže so relikt te zaplankanosti, se vedno bolj strinjajo, do katerega se je treba povsem distancirati. Zdi se, kot da so se na točki obsodbe nestrpnosti končno našli in levi in desni. Zdaj bi jo vsi obsojali. 

Da imamo opraviti z karseda abstraktno obsodbo, pustimo za hip ob strani. Vprašajmo se, ali je v primeru »romskega vprašanja« res bilo tako že od vsega začetka? Odgovor je na dlani: nikakor. Ambruški zaplet se je rodil 24. oktobra letos in doziranje ocen o nestrpnosti je bilo perfektno: nestrpnosti ni, ogorčenim domačinom naredimo največjo krivico, če jo prepoznamo! Ambruškega pogroma se za netoleranco ni smelo imenovati, še manj za takšne označiti Slovence. To pač ni bila nestrpnost, kot je poprej ni bilo npr. niti do izbrisanih (vsaj tako sta na vse kriplje svojčas decidirano prisegala akademika Drago Jančar in Tine Hribar. Še zdaj mi odzvanja v glavi tisti njun »To ni nestrpnost!«) 

Tu je le bežen pregled nekaterih »highlights«, sicer bolj naključnih. Desničarski jurišniki so zatrjevali recimo naslednje: dr. Matevž Tomšič je obsodil levičarje, ki »prikazujejo nestrpnost slovenskega človeka«, seveda povsem neupravičeno. Tukaj. Ergo: nestrpnosti ni. Dr. Jernej Zupančič je obsojal tiste, ki »se trudijo najti elemente nestrpnosti.« Jasno da tam, kjer je ni. Tukaj. Ergo: nestrpnosti ni. Nekaj podobnega stori dr. Boštjan Turk tukaj.

Zgoraj imenovani Tomšič je odkril odvečnost razprave o netoleranci, tem nesrečnem orožju levice. »Ob vsem lamentiranju o nestrpnosti in agresivnosti, ki da se širi celo iz hrama slovenske demokracije.« Tukaj. Ergo: nestrpnosti ni. Da o njej ni smiselno govoriti, nas je prepričeval odgovorni urednik uravnoteženo cenzuriranega Dela pravi: »Zelo glasna obsodba nestrpnosti, ki da je glavni problem, sicer temelji na logiki, s katero zagat ni mogoče reševati.« Tukaj.  

Tudi Delov novinar, nadarjeni Peter Rak, je sploh proti obsojanju nestrpnosti: »… akademski dušebrižniki, spet vrtijo stare obrabljene plošče o ksenofobiji in nestrpnosti. Prav zanima me, koliko teh salonskih modrijanov ima prijatelje ali vsaj znance med romsko populacijo, kdo bi s pristnim veseljem povabil na kavo dvajsetčlansko romsko družino, ki bi se vselila v sosednjo hišo, kdo uživa v romski kulturi z izjemo priložnostnega koncerta Lisztovih ali Brahmsovih variacij na ciganske teme.« Tukaj. 

Kakopak presvetli premier nikoli do danes ni spregovoril o nestrpnosti svojih državljanov. Modro je molčal, po salonsko, kot bi rekel novinar. Kako bi le smel storiti kaj drugega, ko pa jih je vneto podpiral na antiromskih srečanjih še v letu 2004. Njegov minister Zver je tu in tam sicer zaznal kaj od tega, a nikoli preveč. Predvsem pa bi ločeval med ambruškimi stražami in vsemi ostalimi, ker pri teh nestrpnosti ni: »Toda velja poudariti razliko, da ti protesti niso izraz ksenofobije in nestrpnosti, saj ljudje na Strojanove ne gledajo več kot na romsko družino, temveč kot na združbo kriminalcev.« Tukaj. (Mimogrede, kako bi Zver pojasnil 30.000 klicev v oddajo Piramida, če ima Ambrus, ki je zanj edini »rahlo« nestrpen, le nekaj sto prebivalcev?) 

Nestrpnost torej najprej ni bila, potem pa je nenadoma postala. Kaj se je zgodilo v percepciji Slovencev, da so zdaj končno spregledali? Saj so poprej bili nestrpni Mirovni inštitut, Liberalna akademija, varuh človekovih pravic in vsi po vrsti, tisti namreč, ki so obsojali nestrpnost? O tem smo že pisali tukaj. OK, zgodilo se je trpko spoznanje, da nestrpnosti in njenih učinkov ne moreš ustaviti, če jih ne poimenuješ in prepoznaš. Kar sicer na velja za vse: Janšev vojščak dr. Matej Makarovič bi raje od obsodbe nestrpnosti imel leporečenje, saj se sprašuje, čemu vse utemeljevati na »boju proti nestrpnosti. Zakaj ne na boju za strpnost, za medsebojno spoštovanje in za solidarnost?« Tukaj. Vmes se je res zgodila Piramida, ki jo je  naredila za vredno sankcij (po tem in tem členu kazenskega zakonika). Za ambruške dogodke pa seveda še zdaj vsi blefirajo, kako protipravnosti ravnanja policije ni bilo: ne pri odselitvi in ne pri omejevanju svobode gibanja, ko se Strojanovi vsakih nekaj dni pač želijo kam zapeljati.

Za novorojene abstraktne borce proti nestrpnosti in rasizmu, kot zdaj temu pogumno pravijo celo najbolj zadrti desničarji (npr. Danilo Slivnik) je trenutno takšno stanje edino mogoče. Strojanovi ne smejo v Ambrus, vaške straže pa je le treba obsoditi. Sancta simplicitas! 

22 thoughts on “Desničarski face-lift: Slovenci smo vendarle nestrpni

Add yours

 1. Čeprav jih ne maraš, pa je dejstvo, da imajo prav. Tole vaše otresanje z nestrpnostjo, pri čemer nočete niti slišati druge strani, je nestrpnost.

 2. Alter2 ima monopol na dejstvi. Dejstvo je namrec, da imajo njegovi somisljeniki prav. Smesno! Ampak v zadevi Ambrusa je svoje mnenje podal tudi komisar EU za clovekove pravice. Je tudi on novorojen abstrakten borec proti nestrpnosti in rasizmu? Celotna civilizirana Evropa se zgraza nad taksnim obnasanjem ‘drhali” v Ambrusu. in Piramida z Jelincicem bi v rseenih, civiliziranih drzavah ze zdavnaj zahtevala glave vodilnih. Celo Jerry Springer se ne postavlja na taksen nivo, v svojih oddajah vendarle pazi, da se ne spravlja nad manjsine in ne siri nestrpnosti- pa ceprav je oddaja za dusevne maloposestnike.

 3. Komunisti (udba/kučan) so ustrahovali komisarja EU. Prav tako so dejansko zanetili problem v Ambrusu, SAMO ZATO, da bi očrnili desnico.
  Res. Majke mi. Pa ce vam recem. Ej.

 4. Noce skozi tale moj komentar (zato tale uvodni stavek). Ampak vem kdo me cenzurira (glej spodaj), ker sem odkril RESNICO.

  Komunisti (udba/kučan) so ustrahovali komisarja EU. Prav tako so dejansko zanetili problem v Ambrusu, SAMO ZATO, da bi očrnili desnico.
  Res. Majke mi. Pa ce vam recem. Ej.

 5. Alter2, prosil bi te, da se ne oglašaš, ker imaš sam preveč masla na glavi. Vsaj če pogledam tvoj blog. Zato je tvoje oglašanje o nestrpnosti predvsem nevmesno, če že ne cinizem najslabše vrste. Orodje za napadanje desnice? Lepo te prosim! Desnica je sama zakuhala to juho in naj jo sama pojé. Očitno te boli, ker smo tebi in podobnim kljukcem nastavili ogledalo. Dejstvo je, da sta v naši državi glavna protagonista nestrpnosti desnica in RKC s svojimi podrepniki.
  Sicer pa to, da so celo desničarji nenadoma pogruntali, da je v naši državi veliko nestrpnosti, še ena od že videnih politikantskih zvijač. Očitno so le dojeli, da jih Evropa opazuje pri njihovem protievropskem in sploh proticivilizacijskem obnašanju, ki je pravzaprav repriza Nemčije iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ko je Hitler prišel na oblast s svojo demagogijo, izvolila pa ga je ravno vaška katoliško indoktrinirana drhal. In sedaj je bilo treba to zadevo malo “pokriti”, da ne bi bila ta umazana janšistična rabota celotni Evropski uniji na očeh. Res prozorno in skrajno hinavsko.

 6. Svobodnjak, tvoja prošnja ne bo vslišana, ker si ti največji nestrpnež tukaj gor. Je pa jasno, da je to, kar sem povedal popolna resnica. Če pa kdo komu drži ogledalo, smo pa to mi, ki jo držimo levičarjem.

 7. Svobodnjak, bolje, da se ti nehaš oglašati, kajti ti sam si najbolj nestrpen tukaj – do drugače mislečih in do kristjanov. Vem, da te boli, ko ti kažem ogledalo, predvsem pa to, da levica ob Ciganih še bolj zgublja podporo.

  Ta primerjava s Hitlerjem je pa že tako obrabljena, da sploh nikogar ne gane.

  Sicer je pa tako. Kdor ne posluša obeh strani, ni strpen. Res je. Ljudje, ki jih je omenil Vezjak, imajo prav. Nihče od teh tako imenovanih pravičnikov ni hotel poslušati obeh strani, ampak so takoj napadli.

 8. Svobodnjak, bolje, da se ti nehaš oglašati, kajti ti sam si najbolj nestrpen tukaj – do drugače mislečih in do kristjanov. Vem, da te boli, ko ti kažem ogledalo, predvsem pa to, da levica ob Ciganih še bolj zgublja podporo.

 9. Krasno. Kaj je pa Miklavž prinesel? Udbo-muffine?
  Poslušam obe strani in obema rečem (zavpijem), da nimata prav.
  Sem nestrpnež.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: