Simonitijev sproščeni trenutek interpelacijske resnice

Je Slovenija danes bolj sproščena, kot je bila pred dvema letoma, sprašuje novinarka Dela ministra za kulturo. Simoniti ji odgovarja: »Kot minister pod neposrednimi napadi se seveda počutim malo bolj v krču. Sicer pa menim, da je same sproščenosti več.« (Delo, 7. 10. 2006) 

Če je bil napad nanj mogoče interpelacija, potem smo krč doživeli ob prebiranju Simonitijeve obrambe, ki so jo na delo.si prijateljsko objavili tule. Protiargumentacija zveni tako bedno, da se resno sprašujemo, če je rezultat preveč sproščenega ali preveč zakrčenega stanja duha. V hudi konkurenci imbecilnih obramb tipa »ostro zavračamo«, »nesmisel«, »političnega vpliva ni«, ki jim moramo verjeti na besedo, je zmagal logični trik, ki ga ne slišimo prvič: »Političnega vpliva in kontrole nad RTVS z naše strani ni, ker ga prepoveduje novi zakon.« (Za analizo nekaterih trikov med referendumsko gonjo v podporo novemu zakonu o RTV glej tukaj). 

Da je s sproščenim odgovorom Simonitija nekaj narobe, so uspeli ugotoviti celo v Direktu tukaj, kar je povedno po sebi. Toplo priporočamo branje ministrovega zmazka argumentacijskih mahinacij, s čimer si boste zagotovili boljše razumevanje dogajanj v državnem zboru, ko bo prišlo do obravnave in seveda zmagovite zavrnitve interpelacije.

3 thoughts on “Simonitijev sproščeni trenutek interpelacijske resnice

Add yours

  1. kakrsen minister, taksen je tudi njegov odgovor.. sicer sem imel dzejdzeeja za malce bolj sposobnega in bolj cloveka na mestu, ampak ko se je videlo s kaksnimi ….. se je obdal, pa me je nekam pritisnilo.. no ja.. interpelacije bodo padle v vodo in svet se bo vrtel naprej.. skoda..

  2. Dobro je, da je Poslanski klub LDS vložil interpelacijo, in prav primerno je, da je prva prav proti Simonitiju, saj po enem letu zakon o RTV Slovenija že kaže svoje najtemnejše učinke. Tisti, ki smo pred letom glasno in “pesimistično” opozarjali na njegove negativne posledice, smo upali,d a zadeva le ne bo tako duha, a je, žal, še hujša. Skratka, nekje je treba začeti, Simonitijev odgovor na dejstvo, da je to ravno on oz. kulturni resor pa je nadvse benigen in aroganten – tako kot je on sam in vsa oblastniška ekipa. Namen interpelacije je primarno političen – spodbuditi, okrepiti javno razpravo in opozoriti na problematične odločitve aktualne oblasti – to je bistveno, tako kot bo Simoniti ponovil vse “blagodejnosti” nove, “uravnotežene” nacionalke (le kako bo zagovarjal ukinitev npr. Rončelove oddaje o jazzu …), tako bo opozicija še enkrat ponovila ključne proti-argumente, ki jih res ni malo. Vključno z dejstvom, da sem ta mesec plačala za 1 tolar višjo RTV naročnino, in da nacionalke tako rekoč ne gledam več, ker je ifnormativni program neprebavljivo pristranski.

  3. Točno tako je, kot pravi Jelena. Informativni program na RTV je dejansko popolnoma zafušan, pristranski in politično dirigiran, za kar pač skrbi večni Janšev protežiranec J. Možina, katerega edina referenca je stikanje za kostmi.

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d