Hanžek špeckahla, Janša antiromski junak

V Sloveniji dobivamo nove junake in antijunake. Ve se, kaj trenutno počnejo prvi: deportirajo Rome. Drugi se temu upirajo, ker imajo to za nečloveško, rasistično, protipravno, protiustavno. Ko je Hanžek deportacijo Romov iz Ambrusa v center v Postojni prijavil Svetu Evrope, je Janša to označil za tožarjenje. V včerajšnji izjavi urada predsednika republike tule beremo: »Dejanje varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, ki je sporazumno in začasno preselitev Romov iz Ambrusa v postojnski nastanitveni center označil za konec pravne države ter s tem v zvezi zatožil Slovenijo Svetu Evrope, je nerazumno in neodgovorno.« 

Več hakeljcev se skriva v tem, a prvi je jasen kot beli dan: Hanžek je tožibaba, kot so naslovili stvar na 24ur.com. Hanžek je špeckahla, zatožil nas je. Tako Janša, ki se je že prelevil v protiromskega junaka: pove tisto, kar pridni in sproščeni Slovenci po tihem mislijo. Da smo v resnici poredni, mama Evropa ne sme zvedeti. Janša dodaja še svarilo: če nas špecate Evropi, ste neodgovorni. S tem se verjetno misli na nedržavotvornost, malce pa se tudi grozi: lahko vas pokličejo na odgovornost.  

Premier opozarja na še nekaj: »Problem je obstajal že vrsto let in g. Hanžek k njegovi rešitvi ni prispeval še ničesar.« Takšen miserrimus odgovor ad hominem & red herring, povrhu še neresničen, želi povedati: mi se trudimo, on pa, ki ničesar ni storil, pa takole! Resnica je seveda čisto obratna: varuhu so ves čas očitali, da se preveč ukvarja z Romi, izbrisanimi in podobno. In resnica je, da je Janša uspel doseči, da v Grosuplju še danes nimajo romskega svetnika, da se je udeleževal protiromskih demonstracij v letu 2004 in da je v svoji koalicijski pogodbi romsko problematiko obravnaval kot varnostno vprašanje! 

Sicer pa: če ne boste pridni, vas bomo dali Slovencem. Res je, niste bili pridni! Zato smo vas dali Janši. 

13 thoughts on “Hanžek špeckahla, Janša antiromski junak

Add yours

  1. Ja. In najbolj zanimivo je, da je Ambrus 25 km stran od Grosuplja, kjer živi (je živel) Janša. Hm, mogoče pa je vse skupaj nastalo ravno zato????

  2. Gremo stavit, da bo naslednji “dogodek naroda” pri Novem mestu, kjer si SDS-ovi prvoborci a la mesojedec že brusijo kose, saj so komaj čakali na prvi primer. Kot je rekel eden od “nekompatibilnih” komentatorjev: si lahko predstavljamo, kaj bi bilo, če bi neko skupino državljanov nasilno kolektivno preselili, češ, da ogrožajo sosede, in to ne bi bili Romi?! Jasno, da ne … Ne pozabimo tudi Zverovih besed, ki je, višek cinizma, celo predsednik neke vladne komisije (hopsa, se spomnite Janše, ki je v zvezi s protikorupcijsko komisijo rekel, da če zadeve ne želiš rešiti, ustanoviš komisijo?!), češ, da vlada vlaga v romsko problematiko veliko denarja (halo, kaj pa programi, vsebine in predvsem integracija?!), da pa je čudno, kako doslej nič ni učinkovalo … heh, pa saj, fantje, vi ste na bolasti že dve leti, vi delite denar, torej ste tudi vi, in ne LDS ali sveti peter, odgovorni za njegovo racionalno in učinkovito porabo! Pa še ena Zverova je bila dobra, da se preseljevanje v 21. stoletju ne spodobi, kar je njegov ministrski kolega z Zverovo pr-ovsko obrazložitvijo storil natanko čez dva dni – če to ni sprenevedanje in manipulacija! In nenazadnje, naj mi Zver, ki je v OŠ Bršljin uvedel segregacijo romskih otrok, ne govori o integraciji in strpnosti – Sic!

  3. Še to, Romi za ponedeljek, 6. novembra 2006, napovedujejo protestni shod pred parlamentom – izrazimo solidarnost in protest proti fašistoidni obravnavi družbenih manjšin (ne gre le za Rome!) aktualne oblasti!

  4. Jaz pa bi Rome dal kar k Hanžku. Saj ima verjetno kaj prostora v hiši ali stanovanju. Mogoče pa ima celo vrt ali pa je podedoval kakšno parcelo ali hišo. Saj se vendar tako daje zanje. Saj na splošno Romi niso slabi. Ne vem, zakaj tega še nihče ni predlagal.

  5. Ubogi cigani! Leta in leta ustrahujejo sosede, izkoriščajo državo, ko pa končno nekaj ljudi zbere pogum in se odloči, da bo končalo to cigansko strahovlado, se pa takoj najde nekaj strokovnjakov s Hanžkom na čelu in protestirajo proti ravnanju ljudi. Strinjam se, da ljudje ne bi smeli vzeti zakona v svoje roke- to bi morala storiti policija že pred leti in nevarne ciganske kriminalce zapreti, njihove otroke pa bi morala obravnavati socialna služba. Kriminal je pač treba v kali zatreti, pa naj bo slovenski ali ciganski!

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: