Simbol zasmehovanja resnice in morale

Po aferi Rupar slednji še dalje kandidira za župana Tržiča. Na plakatih se pojavlja skupaj s predsednikom stranke in premierjem Janezom Janšo. Zaradi tega so v LDS nanj naslovili vprašanje in ga vprašali, kdaj bo »sestopil z velikih plakatov«, ki v Tržiču sporočajo, da je »Pavle Rupar, ki očitno krši zakone in postaja simbol zasmehovanja resnice in morale, Vaš kandidat«.   

Janša je suhoparno odgovoril: »Kar se tiče odločitev, ki so v rokah volivcev, jih stranka prepušča njim. Obenem pa v stranki ne menimo, da smo bolj pametni kot tisti, ki morajo odločati.« (Delo, 18. 10. 2006) 

Kako prepričljiv je Janšev odgovor? Na prvo žogo zelo, češ: izvolite kot državljani odločiti. Na drugo malo manj. Če ga v opozicijski stranki sprašujejo, ali podpira Ruparjevo kandidaturo za župana, Janša odgovarja drugače. Izmakne se vprašanju, uporabo prevaro, imenovano »strašilo« (glej tule) in se pretvarja, kot da je dilema o tem, ali volivci podpirajo Ruparja (in posledično njega). Ne, prava dilema je, ali on, Janša, podpira Ruparja! 

Janševa manipulacija je učinkovita, ker z njo strese neprijetno zadrego glede tega, kako zelo solidaren je z Ruparjevimi lumparijami. Zdaj je kao vse na volivcih: če so oni za, potem ni težav in problemov. Če so za lumparije, potem naj jih imajo. Izvorno pa se Janša ni rešil, zato bi opozicija seveda morala ponoviti vprašanje in ga loviti na dvojni morali: po eni strani se distancira od svojega poslanca in zahteva njegov odstop, po drugi se ne distancira od njega in ne zahteva njegovega odstopa od kandidature. Kar je seveda višek Janševe, ne le Ruparjeve nemorale. 

3 thoughts on “Simbol zasmehovanja resnice in morale

Add yours

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: