Provladni tednik Domovina proti medijski pohabljenosti, toda za pohabo STA

Že napovedani brezplačnik Domovina se je znašel v 585.000 slovenskih gospodinjstvih in nakazal, da se počasi, čeprav si jih prav zdaj predsednik vlade res ne želi, bližajo volitve.

Zgodbo že poznamo, tudi zato, ker se ponavlja leto 2007 in 2008, ko je SDS, sredi začetnih medijskih vojn, podobno v času priprav in kasneje predsedovanja Svetu EU, kot vladajoča stranka prišla na idejo, da se bo borila za svojo politično hegemonijo s pomočjo brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres.

V popolni tajnosti, s slamnatimi lastniki in uredniki, sicer javno v zatajitvi lastnih projektov, a s kolumnisti, ko sta bila Drago Jančar in Matej Makarovič, so s tem izvajali politično propagando, da bi se uspešno pripravili na volitve v letu 2008. Računali so, da bodo ponovili izjemno uspešen prvi mandat, a jim ni uspelo, zmago so jim odnesli socialni demokrati in nastala je Pahorjeva vlada.

Leta 2017 je sicer Janša, spet leto pred volitvami, poskušal s še enim brezplačnikom, ki se ni obnesel in je izhajal le slabo leto: šlo za za tabloidni Škandal24.

Kakšen bo videti tednik?

Projekt obeh zloglasnih brezplačnikov, kasneje jih je preiskovala tudi parlamentarna komisija, je bil nadaljevanje obsežnega projekta političnega prevzemanja medijev, ki se na koncu ni najbolje končal: govorim o Janševem obvladovanju STA, RTV Slovenija, Dela, Slovenskih novic, Večera in Primorskih novic.

Razlike sicer so, kajti brezplačnik Domovina je prejkone del projekta Nove Slovenije, takratnega in današnjega koalicijskega partnerja s sicer nekaj več sramežljivosti v realizaciji. Začeli so z brezplačno promocijsko številko, nadaljevali pa bodo s plačljivim tednikom, ker »želijo v slovensko medijsko krajino prinesti nov veter in višje standarde«.

Napovedujejo, da bo prva »prava številka«, z boljšim papirjem in v obsegu 64 strani, torej enkrat daljša, izšla v četrtek, 27. maja 2021; na voljo bo naročnikom doma in v trgovini Iskreni, so zapisali.

V podkastu s Tadejem Štrokom tudi o vzniku novega brezplačnika Domovina v času novih medijskih čistk

Trenutno nas vabijo, da postanemo prvi bralci in »člani ekskluzivnega kluba ustanoviteljev tednika Domovina«, ponujajo pa nam tudi nagrade, družinsko igro, švicarski nož in brezžične slušalke. Kako finančno vzdržen bo projekt tednika, je težko reči, zagotovo pa so pomislili tudi na rezervne scenarije.

Zaenkrat novačijo naročnike za šestmesečno in enoletno naročnino. Prva stane 59, druga pa 99 evrov, zato apelirajo, da Domovini namenimo »dva evra tedensko. Eno kavo za eno Domovino«.

Kdo stoji za projektom

Ključne osebe tednika Domovina bodo, po njihovih napovedih, Igor Vovk kot izdajatelj, Tino Mamić kot odgovorni urednik in Rok Čakš kot novinar in urednik portala domovina.je.

Izdajatelj novega tednika bo znova Vovkov zavod Iskreni – ta je v brezplačno prvo številko prispeval prvi uvodnik, v katerem pričakovano, kar je sicer osnovna nit ključnih zapisov v njem, graja medijsko krajino. Po njegovem so »glavni mediji izrazito propagandni« in zato v državi potrebujemo nov medij, utemeljen na »tradicionalnih vrednotah«. Ob tem napove, da bo tednik Domovina vsebinsko gradil na konservativnem portalu domovina.je, ki ga ureja Rok Čakš, očitno s tem tudi ključen avtor tednika.

Zavod Iskreni je ideološko in politično opredeljen, blizu je RKC, ki ga je dolga leta tudi finančno podpirala, ter krščanskim demokratom v Novi Sloveniji; posveča se promociji klasične družine, nastopa proti pravicam žensk, npr. do splava, v preteklosti je aktivno zavračal pravice istospolnih parov, nasprotuje uporabi kontracepcije, občasno pa tudi obveznemu cepljenju otrok. Med stališči najdemo tudi zahtevo po spolni vzdržnosti pred poroko in zavračanje samozadovoljevanja.

Med napovedanimi vsebinami tednika Domovina zato Vovk na strani domovina.je napoveduje takšno agendo tednika:

»Kdo je namreč bolj napreden – tisti, ki ima otroke in se zavzema za življenje od spočetja do naravne smrti, ali tisti, ki propagirajo nazadnjaški pristop proti družinam, življenju, za splav, kulturo zavračanja starejših? Jasno je, da bo preživel tisti, ki je napreden in je za življenje.«

Obsedenost z domnevno medijsko pohabljenostjo

Naslovnico prve številke krasi ilustracija hiše iz kart, ki se podira, na ta način so jo tudi opisali. Hišico sestavljajo največji slovenski mediji, tudi STA, sami pa se očitno razglašajo za preroke in podpornike takšnega sesuvanja. Zato ne preseneča, da podobno kot Vovk tudi Mamić v svojem nagovoru bralstvu v brezplačni številki predpostavi domnevno neuravnotežen medijski prostor, ki da je pohabljen:

»Medijsko pohabljenost v Sloveniji lahko popravimo z novimi, demokratičnimi mediji. Zato smo vse naše moči združili v novem medijskem projektu, tedniku Domovina. V imenu vsakega sodelavca Domovine lahko zatrdim, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da se Slovenija spremeni.«

Medijska pohabljenost v nagovoru Tina Mamića

V tej smeri želijo avtorji »korak po koraku graditi medije, v katerem so novinarji svobodni in ne bi imeli prepovedanih tem.«

V številki bomo našli tudi dvostranski prispevek, povzet po portalu domovina.je, v katerem poskušajo legitimirati finančno izčrpavanje STA v trenutkih, ko se tudi s pomočjo donacijskih kampanj bori za preživetje. Agenciji očitajo nepluralnost, pišejo o visoki plači Bojana Veselinoviča in menda nedostavljenih dokumentih. Cinično govorijo o zlorabah medijev, a je več kot očitno, da sami zagovarjajo takšno zlorabo.

V napovedniku prve redne številke, vsaj tako je slutiti, napovedujejo intervju z Jožetom Možino na naslovnici, ob njegovi fotografiji pa piše »Slovenski mediji niso svobodni«. Eden od nastopajočih novinarjev v tedniku Domovina je tudi Bojan Požar, objavili so njegovo besedilo o konstruktu, montaži in lažeh okoli »non-paperja«, pri čemer avtor s prstom kot krivca glede konstrukta kaže na portal Necenzurirano, ki je prvi pisal o njegovem obstoju.

Koliko je stala prva številka Domovine?

Ko sta izhajala Janševa brezplačnik Slovenski tednik in Ekspres, sta imela naklado 375.000 in 340.000 izvodov. Takrat, že davnega leta 2008, sta po nekaterih izračunih stala okoli 15.000 evrov, glede na cenike Pošte Slovenije pa je distribucija za vsakega znašala po 15.000 evrov na teden.

Naročnina in Jože Možina: dva koraka do svobode medijev

Po najbolj skromni verziji, če bi upoštevali le stroške tiska danes, nato distribucije, računalniški prelom, redakcijsko delo in honorarje pa bi zanemarili, si glede na naklado težko predstavljamo, da bi začetna številka Domovine lahko stala manj kot 40.000 evrov, najbrž pa bistveno več. Na mesečni ravni bi to pomenilo štirikratnik omenjene vsote.

V vsakem primeru bodo ustvarjalci, glede na običajno izkušnjo, verjetno navajali čim nižjo številko, da bi se izognili pojasnilom o finančnem vložku. V prvi številki sicer najdemo reklami državnega Telekoma in Zavarovalnice Triglav, za oba pa je povsem jasno, kdo ju obvladuje.

Povezave z Novo Slovenijo

Odgovorni urednik tednika bo Tino Mamić, to vlogo že opravlja pri brezplačniku Svobodna Vipavska, sicer pa član Združenja novinarjev in publicistov, v preteklih letih tudi njegov predsednik. Do Vovka in Mamića pridemo tudi pri analizi povezav Nove Slovenije z omenjenim brezplačnikom, ki mu je Pristop v svoji kampanji namenil sredstva po spremembi komunikacijske kampanje; zgodba, ki jo množični mediji niso želeli raziskati. Slika je popolnejša, kajti ustanovitelj in direktor podjetja Svobodna Vipavska je taisti Vovk, obenem še ustanovitelj in direktor portala Domovina.je.

Vovkov zavod je povezan z Novo Slovenijo na še bolj očiten način, soustanovitelj zavoda je aktualni minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, zato ni bilo nobeno presenečenje, da je v slabo pojasnjenih razmerah Vovkov zavod pred meseci prejel 130.000 evrov podpore, kar je bil tudi del očitka v interpelaciji proti njemu, a jo je preživel.

Kot sem že večkrat opozoril: v Domovini pač zmagujejo politiki Nove Slovenije, ta vlada pa je seveda boljša

Podobno velja tudi za portal Domovina.je, ki ga vodi Rok Čakš in kjer poti vodijo do predsednika Nove Slovenije, Mateja Tonina in »njegovega« Ministrstva za obrambo.

Moralne dileme anemičnega novinarstva

Prvi odzivi dominantnih medijev v državi na lansiranje novega tednika so pičli in skromni, deloma spominjajo na zadrego, ki so jo nekateri mediji že pokazali ob molku glede finančnih tokov okoli portala domovina.je.

Ob moji splošni diagnozi o anemičnem novinarstvu sem sam že nakazal enega od možnih razlogov: ne morete biti odgovorni urednik, ki v svoj studio popoldne vabi politične komentatorje portala domovina.je, dopoldne pa pišete in poročate o sumljivem financiranju, ki vas pripelje do ministrstev Nove Slovenije. V tej strahotni »moralni dilemi« se uredniki torej odločajo, da bodo kakšno zgodbo pač zamolčali. Žalostno, ampak resnično.

Še sreča, da lahko slovensko novinarstvo najde tolažbo na medijski noči, ki jo Nova Slovenija prireja v njegovo čast, letos so se bahali, da nam bodo servirali Kraljevo viljamovko, gin Tonin in Jerneja Majstra.

Alkoholna tolažba za slovensko anemično novinarstvo

Več:

Minister Nove Slovenije znova vpet v dodeljevanje denarja, tokrat medijem

Sumljivi denarni tokovi: pri Toninovih našli način za financiranje medijev, ki so blizu Novi Sloveniji

Janšev Škandal24 postaja novi strankarski brezplačnik

Janko in Milan – novi upi slovenskega novinarstva

Media Polis, brezplačniki in moralna dilema, ki je ni bilo

DNS, kaj pa brezplačniki?

Media Polis, brezplačniki in moralna dilema, ki je ni bilo

Poročilo o brezplačnikih na dosegu miške – izvolite, vzemite

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading