Dobrotljiva vlada nevladnikom jemlje denar, da bi jih zaščitila

»Vsem tem organizacijam se bo dalo dvakrat več denarja, hkrati pa se jih še zaščiti pred vsakokratno politiko, saj jim bodo denar dodelili ljudje in ne politika,« je zapisal Uroš Urbanija, direktor Ukoma, ko so Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) sporočili, da je vlada v sedmi protikoronski sveženj pomoči podtaknila ukinitev Sklada za nevladne organizacije.

Navzlic pol odstotka dvignjeni dohodninski donaciji to pomeni, da bodo brez denarja iz sklada ostale številne organizacije in zavodi. Temu je takoj pritegnil Janšev izbranec Matej Lahovnik in dodal, da bodo nevladniki »tako lahko zbrali dvakrat več sredstev kot do sedaj, seveda pa se bodo morali za to malo potruditi in davkoplačevalce prepričati, da jim en odstotek dohodnine namenijo.« Kar so v CNVOS odločno zanikali in med drugim omenili, da je 800 organizacij doslej na ta način prejelo manj kot 5 evrov.

Perverzna razlaga

V tej ideološki in s strani SDS v preteklosti že večkrat napovedani operaciji pod krinko boja proti epidemiji, s katero se načrtno sesuva nevladnike, je bil dovtip direktorja Ukoma več kot očitno perverzen: pretvarjati se mora, da je ukinitev državnega Sklada v interesu samih nevladnikov, saj jih bo »ozdravila« od odvisnosti od politike.

Ukinjanje Sklada preveč kritičnim nevladnikom, ti so kot kulturniki in intelektualci trn v peti avtokratskemu režimu, je žal še eno dejanje v nizu politik »stradanja žrtve«. Perverznost logike si zlahka predstavljamo ob kakšnem Wolfgangu Přiklopilu, ki se je izživljal nad ugrabljeno Natascho Kampusch med drugim tudi z odtegovanjem hrane in tem, da jo je stradal. Lahko bi ji dejal, da ji ne bo dal jesti, saj si želi, da je vitka ali da ni odvisna od hrane, ali pa morda, da jo želi narediti za trdno pred prihodnjimi zunanjimi vplivi v življenju in jo s tem zaščititi.

Različne diete za različne skupine

Predstavljajmo si zdaj upokojence, socialno ogrožene, brezposelne, za katere bi vlada pojasnila nekaj podobnega in jim odtegnila pomoč. Ali pa uporabimo isti argument »zaščite pred vsakokratno politiko« še na verskih uslužbencih, ki jih je znotraj istega svežnja ukrepov pričakala res vesela novica. Kot so zapisali na straneh vlade:

Verskim uslužbencem predlog zakona vnovič prinaša mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov, država jim bo poravnala tudi socialne prispevke.

Kot vidimo, Janša in Lahovnik nista poskrbela za »stradanje žrtve« in zaščito pred politiko, postregla sta z obratnim postopkom in dodatno zaščito. Za različne kategorije družbenih skupin veljajo različne diete.

Sicer pa so v stranki SMC pohiteli in povedali, da ukrepa ne bodo podprli. Znova vidimo podoben scenarij: ne strinjajo se z ukrepi vlade, katere del so, izstopili iz nje pa ne bodo, to pa ne. Vsakič po istem scenariju: sicer imajo krvave roke, toda obenem radi vpijejo, da vihtenje noža ni bila njihova ideja. Raje bi molčali, kot kakšen Matej Tonin in Nova Slovenija – tam vsaj svojih krvavih rok ob odprtem molitveniku ne tajijo.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d