Antimaskarji med nami: argument iz neučinkovitosti nošenja maske

Nizozemska vlada je konec letošnjega julija sporočila, da svojim državljanom ne bo priporočila nošenja zaščitnih mask za upočasnitev širjenja koronavirusa, saj meni, da njihova učinkovitost ni dokazana. Namesto tega bodo od državljanov zahtevali, da bolj spoštujejo ukrepe medsebojne oddaljenosti, saj se število bolnikov povečuje, je takrat pojasnila njihova ministrica za zdravje Tamara van Ark.

Učinkovitost nošenja mask, ki ni dokazana

»Ker učinkovitost mask ni bila dokazana z medicinskega vidika, se je kabinet odločil, da ne bo nobene obveznosti nošenja medicinskih mask,« je še dodala. V zadnjih treh mesecih je popularnost tistih, ki ne želijo nositi mask, recimo jim antimaskarji, izjemno narasla širom sveta, seveda ne zgolj iz argumenta, ki so ga navedli v nizozemski vladi.

Žal je tri mesece kasneje tudi v Sloveniji nastalo množično gibanje skeptikov, morda celo konspiracistov, ki mask ne želi nositi, in to prav v trenutku, ko je število okužb rekordno. Med njimi so celo številni zdravniki, javne osebnosti in influencerji, od katerih bi pričakovali največjo možno mero odgovornosti v odnosu do javnega zdravja, a so tokrat razočarali in se z njim raje dobesedno igrajo.

Poročilo Reutersa o odločitvi nizozemske vlade

Kaj je narobe z ravnanjem nizozemske vlade, ki je v kajpak v nasprotju z drugimi evropskimi državami, ki so uvedle obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in včasih celo na prostem? Ker morda za zdaj še ni nobenih prepričljivih dokazov, da maske resnično preprečujejo širjenje Covid-19, če to že privzamemo kot možno resnico, to pač še ne pomeni, da se moramo obnašati, kakor da obstaja dokaz, da maske ne preprečujejo širjenja, kar je posredno sklepala njihova ministrica dala navodila o tem, da njihovo nošenje ni več obvezno. Najbrž se strinjamo, da bi šele na podlagi dokazov smeli sprejemati zdravstvene ukrepe.

Odsotnost dokaza za dokaz odsotnosti

Ministrica sicer sklepa v argumentu ni formulirana eksplicitno, toda zmotnost takšnega razmisleka je v naslednjem: če rečem, da ni dokazov, da mi je Janez ukradel kolo, to pač ni enako kot reči, da obstajajo dokazi, da ga ni ukradel in potem ravnati na podlagi takega prepričanja. Če svoje prijatelje prepričujem, da ni dokazov, da imam raka, to nikakor ni isto kot reči, da obstajajo dokazi, da ga nimam in temu ustrezno spremeniti svoja ravnanja. Razlika je videti zgolj neznatno semantična, a je v bistvu odločilna. Tovrstni zmoti pravimo »zamenjava odsotnosti dokaza za dokaz odsotnosti« in morda eden najbolj šolskih zgledov zanjo bi bil:

»Ne obstajajo dokazi za obstoj Nezemljanov, zato je to dokaz, da Nezemljani ne obstajajo.«

Nizozemska vlada je tokrat sledila prav takšni logiki razmisleka, ki izjemno spominja na argument iz nevednosti (argumentum ad ignorantiam): pri njem napačno sklepamo, da je trditev resnična, ker še ni bila dokazana kot napačna, oziroma da je napačna, ker še ni bila dokazana kot resnična.

Imeti lepe odnose in jesti zdravo

Na preventivna ravnanja ljudi imajo zgrešena in napačna prepričanja pričakovano odločilen in tudi usoden vpliv, saj proizvajajo dvom, da bi nošenje mask pred okužbo z virusom res pomagalo, vzorec tovrstnega obnašanja, ker tega »prepričljivega dokaza, da pomagajo«, ni pred nosom (in bi moral biti na njem), pa zaradi gruče skeptikov ustvarja razmere, ki so neznosne zaradi povečanega tveganja za prenos virusa. Zanimivo, da so se antimaskarji pri nas formirali tudi kot ena močnejših skupin med protestniki, kar pomeni le, da rušijo vlado iz napačnega razloga.

Zato je tudi povsem nedopustno, ko se javna radiotelevizija v oddaji Tarča neodgovorno odločila, da bo skeptikom med zdravniki dala besedo in jih promovirala. V oddaji so jih gostili več, med njimi tudi travmatologa Uroša Dobnikarja iz UKC Maribor, več kot očitno antimaskarja, ki nasprotuje nošenju mask, a se je potem v oddaji »izkazal« še z drugimi radikalnimi navodili, kot je tole:

»Če živiš v zdravem okolju, ješ zdravo hrano in imaš lepe odnose, ne moreš zboleti.«

No, če zdrava hrana in lepi odnosi povsem zablokirajo virus, zdravnikov sploh več ne potrebujemo.

dr. Uroš Dobnikar v oddaji Tarča

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: