V pričakovanju protestov: vedno bolj gotofi, partija golfa in biopolitika teles

Golf žogica, ki se kotali proti parlamentu, učinkuje kot duhoviti komentar v trenutku sprostitve nekaterih ukrepov proti koronavirusu, tudi komično nepričakovanega dovoljenja igranja tenisa in golfa, in se odvija ob glasbeni spremljavi izjemnih The Breeders in njihovem kultnem komadu Cannonball. Ulični performer in gledališki režiser Jaša Jenull je v svojem video posnetku s tem »podvojil« še reminiscenco na sceno iz spota za isto pesem, kjer se po asfaltni cesti kotali topovska krogla.

Golfist zaključi svoj pohod na ploščadi nasproti slovenskega hrama demokracije in na koncu svojo žogico uspešno potisne skozi usta treh vladajočih, predsednika vlade, obrambnega in notranjega ministra. Izrisanih v obliki karikatur na stoječih škatlah, ob tem pa ga presenečeno opazujejo trije policaji s kirurškimi zaščitnimi maskami, a z varne distance in brez posebne intervencije. Nerodna igra asociacij na nedavno zobarsko preteklost, ob udarcu skozi Toninova usta se nehote zazdi, da bo spet postal škrbast.

Ob škatlah treh politikov, na katerih nad njihovimi glavami piše #GOTOVIBODO, se golfist končno zadovoljno zlekne na stol in ob koncu uzremo napis SE VIDIMO NA ULICI!.

Partija golfa in luknje pred parlamentom

Namigi in povabila k protestom

Zadnje tedne se, v skladu s avtoritarnimi dejanji oblasti, vedno bolj množijo ne pozivi k protestu, ampak predvsem namigi, povabila in izrazi pričakovanja. Do besede prihajajo na družbenih omrežjih, še zlasti Facebooku, podobno kot že leta 2012 in 2013, ko so ta odigrala izjemno pomembno motivacijsko in informativno vlogo, končno pa vsaj malo prispevala k demokratizacijidružbe – seveda se lahko pogovarjamo o njihovi politični uspešnosti.

Žal je za domače novinarstvo ostalo povsem spregledano sramotno dejstvo, da je predzadnji ulični shod pod naslovom Rešimo Slovenijo, ki je potekal 10. oktobra 2019, bil v resnici bistveno manj dvoumno takšen, uspešen namreč.

Takrat je ulico dobesedno uzurpirala politika, sedanja aktualna oblast, tam nastopajoči so bili sedanji predsednik vlade, notranji minister in njegov sedanji državni sekretar, Janez Janša, Aleš Hojs in Franc Kangler (Protest v skladu z evropskimi normativami in standardami: kanglerizmi, solze in antiintelektualizem). Ne znam si predstavljati večjega ponižanja za ljudstvo, če mu politika (oblast) dobesedno odvzame ulico in se predstavlja, da je ona tudi to: torej tisti segment družbe, ki sme protestirati namesto njega.

Družbena omrežja, nad katerimi bentijo klasični mediji, saj jim menda kradejo pozornost in denar, so sredi epidemije in zapovedane samoizolacije postala še pomembnejši ventil demokratičnega izražanja in upora. Po uličnem shodu 28. februarja letos pred konstituiranjem nove vlade pod naslovom Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva, spremljamo številne akcije na Facebooku in drugod, ki pozivajo k aktivnostim proti oblasti v zapovedanem zavetju domov; takšna je recimo #BrezStrahu protest z oken in balkonov.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-22.png
Karantena v času golfa

Biopolitika telesa

Nestrpno pričakovanje, da bo prišlo do novih protestov, je sredi aprila vsak dan večje. Michel Foucault je svojih analizah oblasti vpeljal koncept telesa v politiko, ki je, ravno skozi telo, postala biopolitika – tako kot imamo sfero posameznega telesa, podvrženega dresuri in postopkom disciplinizacije (ti. anatomopolitika telesa) ter poskuse disciplinizacije kolektivnega telesa skozi postopke zakonske regulacije pretečih nevarnosti (ti. biopolitika prebivalstva), je tudi protestniško dogajanje na ulicih predvsem »igra« zastavljanja teles (Mariborski protest, gluhota in biopolitika teles).

Če besno ljudstvo zastavlja svoje telo v socialnih protestih že iz razloga, ker nima več ničesar drugega, morajo tudi oblastniki zastaviti svojega, da bi se pred prvimi obranili. Biopolitika teles je zdaj res videti kot tako rekoč nujni in neizbežni odgovor na telesno omejevanje v času koronavirusa, prepovedi gibanja in številnih socialnih dejavnosti.

Ne prihaja po logiki upora zoper oblast, njeno koruptivnost, avtarkijo in grožnjo demokraciji, kot zahtevek po njeni korekciji »od spodaj«, ampak tudi kot reakcija na telesno dresuro, ki smo ji podvrženi.

#GOTOVIBODO

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: