Ko Irena Joveva začuti energijo stranke LMŠ

Nam najboljši novinarji odhajajo v politiko? V čem je sploh njihova instrumentalna vrednost, tako rekoč, se mnogi sprašujemo ob vstopu novinarke POP TV med politike, in sicer kar na prvo mesto kandidatne liste za evropske volitve pri stranki LMŠ, ki ji zadnja bruseljska merjenja napovedujejo kar štiri poslanke in poslance, medtem ko zaradi svojega predsednika stranka trenutno doživlja nesluteno javno podporo?

Joveva Šarec mmc
Joveva in njena kompatibilnost: zapis na MMC RTV Slovenija

No, da politiki mislijo na novinarke in novinarje, je morda velik poklon, ki marsikaj pove. Hkrati je najbrž logika iskanja kandidatov silno preprosta: pri Šarčevih so brskali za prepoznavnim obrazom, hitro ugotovili, da imajo tovrstni kapital tudi novinarji, sploh informativnega programa, saj so dnevno na očeh javnostih v programih, imajo nekaj znanja o politični sceni, znajo nastopati, najbrž k temu dodali še nekaj zahtev v drugih smereh in prišli do Irene Joveve.

Ta je bila, kot pravi sama, nad »ponudbo« šokirana, potem pa je seveda pri njej zmagala notorična kompatibilnost, kot smo prebrali na MMC RTV Slovenija:

Irena Joveva je priznala, da je bila nad ponudbo sprva šokirana. A kot je dejala, so prevagali vsebinski razlogi in kompatibilnost s stranko.

No, kompatibilnost novinarjev s politično sfero je velika težava – običajno ji pravimo pristranskost in neobjektivnost, kadar se kaže pri novinarskem delu. Seveda ne mislim, da bi Joveva doslej manifestirala tovrstno združljivost s stranko LMŠ, vsaj opaziti ni bilo. A eno je razlaga, kako so pri Šarčevih opazili njo, spet nekaj drugega, kaj je ona opazila na njih.

Glede na to, da je LMŠ že ves čas brez kakega specifičnega programa, tako v domači kot mednarodni sceni, mi res ni jasno, na kaj se sorodnost lahko nanaša. In razen tega je, da bi mera bila polna, novinarka ugotovila, da je kompatibilna celo s stranko!

Ne mislim sicer, da bo Joveva nujno slaba evropska poslanka, jezijo pa me puhlice. In ta me je spomnila na intervju z Melanijo Trump leta 2016, kjer je žena najbolj znanega slovenskega zeta navdušeno povedala tole:

»Takoj me je prevzela njegova energija«.

Ko je to videl znani voditelj in komik Conan O’Brien, je v svoji oddaji nemudoma komentiral, kaj piše v slovenskem slovarju: »Če niste vedeli, energija je slovenska beseda za denar.« Saj res, kompatibilnost je v tej dobitni kombinaciji najbrž njena sopomenka.

No, o tej energiji med politiki in novinarji se bomo morali še pogovarjati.

january-6-2016-donald-trump-s-wife-melania-said-she-was-initially-attracted-to-donald-because-of-his-energy-by-the-way-energy-is-the-slovenian-word-for-money
O’Brien in njegovo poznavanje angleško-slovenskega slovarja

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading