Prva generalka v Natu in njeno malteško poslanstvo

Po zapisu Ranke Ivelja in Mete Roglič končno vemo zanesljivo, da je nova generalka Alenka Ermenc občasno tudi volonterka malteškega viteškega reda.

Ermenc malteški dnevnik
Začetek članka v Dnevniku

Naj samo citiram dve izjavi o najstarejšem cerkvenem in križarskem redu iz današnjega Dnevnika, ki povzema tudi moje včerajšnje čudenje aktivnostim generalke na Facebooku.

Andrej Šter kot predsednik slovenske asociacije reda in vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu meni, da je biti generalka in volontirati (ali biti član) malteškega reda »zagotovo povsem združljivo, nemara celo priporočljivo za katerokoli visoko funkcijo«.

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez pa je za Dnevnik pojasnil, da je generalka maja 2017 v Lurd spremljala invalida na vozičku, ga tam oskrbovala in mu tudi plačala potovanje, zato velja, da »v SV ničesar ne skrivamo. Kljub številnim službenim obveznostim Alenka Ermenc najde čas tudi za humanitarno dejavnost. To ji lahko štejemo le v dobro.«

Če v Slovenski vojski pravijo, da generalka ni članica tega krščanskega vojaškega reda, temveč tam zgolj volontira, sicer oblečena v njihovo uniformo, pa vendar preseneča ofenzivnost sicer neskrite promocijskosti. Kot vemo, je vstop v malteški viteški red le na povabilo, za včlanitev morate biti katoličan in imeti opravljene zakramente. Šter je lani na RTV Slovenija sam povedal, da ima »malteški red velik, velik vpliv v diplomatskem in meddržavnem prostoru«, v kar sploh ne dvomimo, medtem ko je nedavno v intervjuju za RTV Slovenija komentiral tudi dejstvo, da je papež Frančišek posegel vanj in imenoval svojega »Velikega mojstra malteških vitezov«. Šef slovenske asociacije je to za Radio Slovenija razložil z besedami: »Bog je od blizu pogledal naš red«.

Zakon o obrambi sicer prepoveduje politično dejavnost zaposlenih v vojski, ker bi ta moralo delovat ideološko in politično nevtralno, seveda pa ne more omejevati njihovih verskih prepričanj. Vendarle pa jemljem za precej indikativno, da se Šter in Korez malteški red kar naravnost priporočata kot nekaj dobrega – prvi izrecno, drugi pa posredno. Iz povedanega tudi ne sledi, da bi Ermenc kakorkoli zamrznila svoje tovrstne aktivnosti in da z njimi ne bo nadaljevala, prej obratno. Če bodo piar povabilo vzeli resno, si lahko kmalu obetamo invazijo posameznikov na visokih državnih funkcijah v druščino, kjer jim bo družbo delalo najmanj 35 vitezov, od katerih je najbolj znani član, ki ni vitez, kardinal Franc Rode, pa tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, koprski škof Jurij Bizjak, urednik Radia Ognjišče Franc Trstenjak in ljubljanski stolni župnik Jože Plut.

In če prav razumemo tiskovnega predstavnika Slovenske vojske, ne bo prav nič narobe, če se bodo generalki pri aktivnostih v malteškem redu pridružili še vojaki.

Ermenc malteška
Izsek iz fotografije prve generalke v Natu

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: