::: IN MEDIA RES :::

Quis custodiet ipsos custodes?

Za nacionalko in Ciper kliči Ivana Simiča

Panamski dokumenti so dobili svoje nadaljevanje v Rajskih, razkritju mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev in časopisa Delo. In spet so se v njih znašli tudi slovenski lastniki podjetij v davčnih oazah. Da je med njimi tudi Ivan Simič, ni presenečenje. Takole danes poroča Delo:

Tudi nekdanji prvi dacar Slovenije in pozneje še Srbije, Ivan Simič, je zase poiskal rešitev na tem sredozemskem otoku. Naše preiskovanje nas je privedlo do ciprske družbe M.E. Nominees, ki se ukvarja z upravljanjem podjetij v tej skrivnostni davčni jurisdikciji. Zelo je zanimiva, saj ima trenutno v primerjavi z drugimi v svoji dejavnosti razmeroma malo strank, večina pa jih je povezanih s Slovenijo. Ena od njih je Zlatan Kudić, katerega podjetje je pred leti davkariji dolgovalo 24 milijonov evrov.

Simič in Bobovnik

Simič, Jenko in Bobovnik o davčnih utajah

No, Simič je reden gost domače nacionalke, ne le politični komentator požarjevskih medijev. Pred meseci je nastopil v Tarči in pojasnjeval davčne manipulacije dr. Roka Snežiča – no, ob tem se je skliceval na »svojega prijatelja Roka« in končno primer opisal kot edinstven z besedami: »Rok je pač eden sam«. O tem več v posebnem zapisu, ki sem ga takrat priobčil. Leto pred tem je, med drugim, delil strokovne nasvete tudi pri Slavku Bobovniku v Odmevih, kjer je moral komentirati omenjene Panamske dokumente. Takrat, aprila 2016, je pred mrkim moderatorjem pomodroval:

“Večina se odloča za ustanavljanje podjetij s skritim lastnikom, kjer je lastnik formalno domačin – odvetnik, da se skrije lastništvo. Ko se s kom pogovarjam, vedno svetujem odkrito lastništvo, že zaradi davčnih dobičkov in dokazovanja. Prijavi se v davčni register pri finančni upravi in nimaš s tem nikakršnih težav. V tujini ni prepovedano imeti podjetij, ni prepovedano poslovati v tujini, če posluješ v skladu s predpisi,” je poudaril Ivan Simič.

Interes je skriti denar in identiteto, je smisel operacij v davčnih oazah ocenil  Peter Jenko, namestnik generalne direktorice Generalne finančne uprave Fursa, ne da bi čisto slutil, da bo s tem opisal Simičevo situacijo – in ta je moral, kot je to poslušal, zelo natanko vedeti, o čem govori.

Še več, v omenjenem intervjuju je Simič v nadaljevanju celo priznal, da ima podjetje tudi na Cipru – takrat se je skliceval na to, da ga je bil prisiljen tam odpreti zaradi medijskega linča. Seveda je lahkotno pojasnilo ostalo brez ustrezne reakcije.

Danes utemeljeno pričakujemo, da nacionalka nekdanjega generalnega direktorja davčne uprave, v.d. direktorja davčne uprave Republike Srbije, predsednika Nogometne zveze Slovenije in solastnika podjetja za davčno svetovanje znova povabi v studio in ga sooči z novimi razkritji.

To je najmanj, kar dolguje plačnikom javnega servisa.

 

Information

This entry was posted on 06/11/2017 by in mediji,TV and tagged .
%d bloggers like this: