Tabloidnost, ki vam pokvari dan

Kaj točno nam želi povedati Večerov naslov »Novica o temeljnem dohodku, ki vam bo pokvarila dan«? In kako se v njem zrcali vsebina prispevka?

 

UTD Večer novica ki pokvari dan

Kot lahko kar slutimo, se na noben način ne. Gre za tipičen senzacionalistični pristop zbujanja pozornosti, značilen za tabloiden tisk, kjer nas z maksimalno sugestivnostjo povlečejo v branje prispevka, ne da bi se naslov, tako vsaj zapoveduje novinarski kodeks, ujel z materijo.

Popolnoma enak naslov tipa »Novica, ki vam bo pokvarila dan«, bi lahko imel katerikoli prispevek s področja politike, ekonomije, razvedrila, športa itd. Vsak dan. Še start-up ideja ali priložnost za kickstarter: na metaravni bi morda lahko tiskali novi tabloid z naslovom »Novice, ki vam pokvarijo dan«. Ja, to bi bilo nekaj! Diskurzivni pristop, ki je res cenen, morda pa se bo prodajal.

Za nameček je tudi razlaga, zakaj nam bo novica o temeljnem dohodku uničila dan, neeksplicirana. Odgovor na naslovno vprašanje je očitno impliciten v zgodbi o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka v dveh državah, ki imata visok standard, z dohodkom pa ga bosta še povečala. In ja, kako banalno, ker pri nas nič od tega ne dosegamo, nam bo to skvarilo dan. Linija razmisleka je takale:

(1) V razvitih državah, kot sta Švica in Finska, že razmišljajo, kako bi zmanjšali birokracijo, olajšali življenje svojim davkoplačevalcem in predvsem pa, kako čim bolj transparentno in pravično razdeliti denar. Ena od najbolj mikavnih idej je temeljni dohodek, do katerega je upravičen vsak polnoletni državljan.

(2) Zato bosta še letos obe državi morda uvedli temeljni dohodek.

(3) Na Finskem bo vsak državljan glede na izobrazbo in delovno dobo prejel X temeljnega dohodka. Tam je povprečna plača Y. Življenjski stroški ABC pa so Z.

(4) Nekatere cene so torej povsem primerljive, ali celo nižje, kot v Sloveniji, kjer moramo za X (ali še manj) cel mesec delati, da o pokojninah ne govorimo (temeljni dohodek bodo prejemali tudi upokojenci).

(5) V Švici bo vsak državljan, ne glede na službo, prejel X temeljnega dohodka. Tam je povprečna plača Y. Življenjski stroški ABC pa so Z.

(6) Za Slovenijo (»nas«)  je X že kot plača utopija, kaj šele, da bi bila to štartna osnova, ki bi jo država zagotavljala vsakemu državljanu.

(7) Implicitno: Uvedba temeljnega dohodka bo še izboljšala itak visoke prejemke in socialno varnost na Finskem in v Švici, če oboje primerjamo s slabo situacijo v Sloveniji.

(8) Zato raje te novice ne berite, če se hitro razburite, ker vas bo primerjava z drugimi spravila v jezo in vam pokvarila dan!

Tabloidizacija resnih domačih medijev očitno ni trend od včeraj. Vprašanje je le, s kako hitrimi koraki se odvija in kakšne metode ubira, da bi prikrila to dejstvo. Pričujoči članek se v to smer sicer ne trudi, že v podnaslovu sugerira »Ne berite, če se hitro razburite!« in s tem opravlja še pomožno funkcijo domačega zdravnika. Če pustimo nivoje ideološke sugestivnosti – v smislu »Poglejte, kako dobro živijo zunaj, mi pa zaplankani« – ob strani.

Mimogrede, novico je 25 bralcev – torej vsi, ki so jo doslej točkovali – ocenila s čisto petico. Najbrž bodo odgovorni s tem dobili potrditev, da so na pravi poti.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: