Papež Frančišek in njegov domnevni odstop

Kakšno vrednost ima Frančiškova spodnja izjava, da bi jo smeli interpretirati kot »namig« na Frančiškov odhod, renuntiatio? Poglejmo si zapis pri Žurnalu:

V Cerkvi bi morali imeti omejitve za neko funkcijo, saj gre v resnici za funkcije služenja,” je dejal vedno neposredni papež. In še: “V Cerkvi ni doživljenjskih voditeljev. To se dogaja le v državah, kjer je doma diktatura.”

Frančišek odhod Jasno, takoj opazimo otipljivo razliko med stališčema »Frančišek je namignil, da bo odstopil« in »Frančišek verjame, da v Cerkvi ni doživljenjskih voditeljev«. Iz slednjega bi šele sledilo, da bo morda nekoč v prihodnje, še pred smrtjo, odstopil. Premalo, da bi smeli smelo namigniti, kot se tabloidno insinuira, da bo to kmalu. Ampak v naslovu se bere dovolj rumeno, morda celo raje maksimalno rumeno, da pritegne pozornost.

Kratek pregled tujih časopisov in medijev razkrije, da praktično nihče ni interpretiral papeževe izjave na tako radikalno senzacionalen način. Večina jih povzema kot poudarek, da bo tudi Frančišek morda nekoč odstopil  tako kot njegov predhodnik Benedikt XVI. in da torej ne bo dosmrtno na svoji funkciji. V tabloidni ideologiji pa lahko sklicevanje na namig nenadoma odigra vlogo ustrezne semantične popačitve – ali bolje rečeno, ustrezno raztegnitve na želeni medijski poudarek, ki bo privlekel pozornost. A je obenem temu namigu imanentno, da je zgolj to, zgolj namig: namreč tudi pri Žurnalu nikjer ne zapišejo, da bi se to lahko zgodilo kmalu. Na to zgolj posredno namigujejo. Metanivojsko je torej uporaba namigov za tabloidne namene sila hvaležno sredstvo, saj se lahko vedno, sicer malce za lase privlečeno, izognete očitkom.

Frančišek Telegraph odstop Po drugi strani je tudi v Frančiškovi izjavi veliko sprenevedanja. Reči, da v »Cerkvi ni doživljenjskih voditeljev in da je to značilno za diktature«, predstavlja argument zlate ribice, ki se je spomnila prejšnje ure, ne pa tudi včerajšnjega dne. Kajti tako rekoč včeraj je namreč odstopil Benedikt XVI. točno 600 let (!) po tistem, ko v Vatikanu ni odstopil prav noben papež. S Frančiškovimi pomenljivimi besedami: značilno za države, kjer je doma diktatura. Nagradno vprašanje: se Frančišek zaveda, da je grdo pljunil po lastni instituciji?

Odstop Benedikta Delo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading