Delove limonade

Delov pristop, ki si jemlje za alibi pitje limonade le zato, da bi se lahko imenoval limonada? Dobro, vendar cui bono?

Pred drugim krogom je spletno Delo za kavarniško mizo povabilo županska kandidata dr. Andreja Fištravca in Franca Kanglerja, gostil ju je novinar Urban Červek.

Delo limonada Fištravec Kangler

Težko je ugotoviti, ali je mentalni horizont kandidatov nakazal limonadni značaj pogovora, zajetega v video insert, z nekaj klasičnimi nebontonskimi duelnimi agresijami tipa »Vi lažete«, in ali je to bilo pravzaprav tiho pričakovanje časopisa in novinarja.

Ker ti s težavo predstavljamo, da je osebni pivski okus obeh kandidatov zavezan limonski aromi, si zlahka domišljamo, da sta bila k pitju limonadnega napitka povabljena – limonada pa ima v žurnalizmu in širše dovolj prepoznavno konotacijo praznega in rumenega govora. No, obetajo, da bo iz tega nastala cela zgodba za ponedeljkovo tiskano izdajo.

Če drži in je limonada postala neprostovoljni napitek obeh kandidatov, je s tem legitimirala izbiro naslova prispevka, posledično zbujanje pozornosti in morda tudi vsebinski okvir pogovora. Potem bi veljalo pomisliti, da je bolje delati limonadne prispevke brez pretvarjanja kot s pretvarjanjem okoli tekočega alibija – vsaj z vidika univerzalnih etičnih načel, znotraj katerih pretvarjanju ni mesta.

Če odmislimo tipkarske površnosti v naslovu prispevka, kjer je težko pravilno napisati že ime župana, zbode tudi novica, ko kliknemo na youtube stran in si želimo prispevek ogledati. Pričaka nas opozorilo:

Videoposnetek je zaseben. Bodite obzirni in dobro premislite, preden ga delite.

Nerodno, gre za volitve in praznik demokracije, karkoli že to pomeni. Morda bi ga veljalo interpretirati: bodite obzirni in dobro premislite, preden volite.

Fištravec Kangler limonada Delo

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d