Uvožena kardinalova kritika papeža

Ko je minuli teden kardinal Rode ob priložnosti svojega osebnega jubileja povedal nekaj besed v intervjuju za STA, se je zgodilo dvoje: slovenski mediji so povsem spregledali njegovo kritiko na račun papeža, nekateri med njimi pa so jo odkrili šele, ko je o tem pisal Jutarnji list. Konkretno: opazili so njegovo zbadljivko na račun papeža.

Rode papež Jutarnji

Dvoje spoznanj torej, razen če ne zapademo v samohvalečo razlago o preveč rumenih tujih medijih in dovolj resnih domačih: kritike domači ne opazijo, tuji pač. Opazimo jo le, če jo opazijo drugi. Splošna nereflektiranost domačega tiska, pravzaprav bežanje od refleksivnosti in smisla za kritičnost, pasivna prostodušnost in vseenost sta povzročila, da je hrvaški medij pozorneje bral vest Slovenske tiskovne agencije kot domači. In se resda kar angažirano razpisal o zoprnem kardinalu, njegovem pohlepu in nečimrnosti. Sledilo je nekaj domačih povzetkov, npr. na zadnji strani Dela, v Dnevniku (oz. njihovi spletni strani), Žurnalu in Slovenskih novicah. Morda še kje.

Opazimo še nekaj: domači mediji so povzeli pisanje Jutarnjega le zato, ker ga je povzela STA, ki je sicer tudi naredila izvorni intervju s kardinalom. Če upoštevamo še to dejstvo, se skoraj zdi, da bi lahko kdo sklepal, da kardinalove puščice proti papežu ne bi opazili, če je namesto nas ne bi STA…

Kardinal Rode papež kritika Jutarnji Delo

 

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: