Zakaj joče partner Rosvite Pesek

Manipulacija v naslovu Mož Rosvite pesek jokal Slovenske novice

Ena od značilnosti manipuliranja v naslovih, predvsem tabloidnega, je zanesljivo tako imenovana innuendo taktika. Na kratko bi novinarsko ambicijo opisali takole: insinuiraj na način, da boš z dramatičnostjo namigov privlekel pozornost, pri tem pa uporabi po potrebi tudi značilnosti jezika, npr. besedne igre. Naslov prispevka ne rabi imeti nobene nikakršne povezave z vsebino, ampak celo obratno: ne sme je imeti. Privleči mora pozornost na način, da bo zbudil čim večje in čim hitrejše pričakovanje uporabnika, da poseže po vsebini in posledično mediju.

Najbolj varen in razširjen kontekst je tisti, ki je spolno in intimistično obarvan. V spodnjem naslovu Slovenskih novic (»Zaradi 29-letnice jokal partner Rosvite Pesek«) zasledimo še eno pogosto značilnost – naslov se v resnici poigrava z bralcem, v resnici ne insinuira le klasičen način, bralca želi zapeljati v miselno zmoto, toda hkrati celo računa, da bo bralec to opazil, ko bo vestičko bral (kako tudi ne bi). Na nek način pri oblikovanju naslova novinar (ali urednik) že vračuna razkritje manipulacije in obenem išče celo alibi pred obtožbo o zavajanju. Češ: dragi bralec, sam si kriv, če si pomislil na »tisto«.

Ker le zaradi česa naj bi jokal partner novinarke, zgodovinar dr. Mitja Ferenc, občasni prifarski muzikant, če ne zaradi mladoletnice, vredne joka? Saj res, ni tisto, na kar smo pomislili.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: