Murglepress 360

Janša tvit medijske hijene

Če obstaja občutenje sveta, nekakšna heideggerjanska Befindlichkeit, obstaja tudi nekaj takšnega kot medijsko posredovano občutenje sveta. Ali še bolj točno in skupaj z njim: ločnica med našim in posredovanim, ki rezultira v občutenju medijskega sveta, v katerega projiciramo krivdo za popačitev, za odklon od slik pravega sveta in njegovih zakonov, kakršni so po naši presoji.

Mediji niso dojeti le kot sovražnik, kot hijene, so tudi sovražnik, ki preži predvsem na nas kot plen, da bi ga raztrgali. Dobesedno. Spodnja karikatura, ki jo je retvital zapornik Janša, absolutizira opisano dojemanje. »Murglepress« v dodanem emblemu zagotavljajo 360 stopinjsko pokritost, proti nam (njemu) so vsi, razen zvestih »naših«. S krožno geometrijo je lepo ponazorjena popolna ujetost, pred nami je ilustracija, celo dobesedna, ultimativne medijske paranoje.

Enkrat več postane kazno, zakaj je politična sla po medijih in njihovem zavojevanju trajna strast – delno uresničena v mandatu 2004-2008. Ker Dasein doseže pomirjenost, ko zjutraj odpre časopise in najde odseve lastne Befindlichkeit, ugleda svojo lastno podobo. Če je treba, z besedami Starina Kosem za NYT, tudi z neposrednimi intervencijami v besedila:

Ms. Kosem said she had helped arrange the agreement because she was convinced that as a former dissident, Mr. Jansa, now 49, would still use his influence to expand media freedom.

Instead, she said, he would send a flurry of cellphone text messages each morning berating editors of papers with headlines critical of the government, an allegation his office denied.

tvit mediji hijene Janša

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d