RTV Slovenija z glosami nad novinarja, ki mu grozijo

Le kaj dela čisto nova rubrika na MMC RTV Slovenija? Kaj drugega kot to, da znova brani Janšo. Le kaj dela tam novi avtor? Takisto. In čemu so na MMC izumili novi žanr, gloso? Ja, uganili ste. Vas lahko RTV Slovenija sploh še v čem preseneti? Niti s svojo vedno večjo in vedno bolj odkrito vehemenco pristranosti ne. Vsako naslednje dejanje, vsak naslednji njihov zapis je povsem predvidljiv.

MMC RTV SLO je danes uvedla tedenske glose. Iz Reporterja je skupaj z njimi uvozila Vinka Vasleta. Kot kaže, samo njega. Časi so nevarni in prav takšna je afera Patria v zenitu svojega dogajanja na slovenskem sodišču. Prva Vasletova tarča je seveda novinar Dejan Karba, proti kateremu že tečejo trije sodni postopki SDS:

 

Notorični in dobro znani diskreditacijski prijemi iz političnih garaž antinovinarstva, zaviti v prozorne zavese smešenja, so v kontekstu groženj novinarju Karbi še manj smešni, kot so sicer. Klavrno žalostno dejstvo je, da RTV Slovenija o teh grožnjah sploh ni poročala. Državljani očitno javni zavod plačujemo zato, da ekskluzivno smeši novinarja Dela, ki je pisal o podkupovanju stranke SDS in mu zdaj, kot kaže intervju v Mladini, resno grozijo. Iz njega se norčuje v sveži ekskluzivni rubriki, objavljeni na prvi strani kot glavna vest, nato preseljeni v rubriko »Priporočamo«. Seveda, takšne specialitete bralci ne smejo zamuditi, nenazadnje jih drago plačujemo.

Ob tem so v RTV Slovenija storili kar dve kršitvi poklicnih meril. Prva je, da so svoje komedijanstvo objavili v informativnem bloku, v rubriki »Novice – Slovenija«. Besedilo glose so pomešali med druge vesti iz domače politike. Druga je, da satirične vsebine niso ustrezno ločili od prave informacije. V smislu, da informacije o vsebini groženj novinarju Karbi sploh niso podali – ponudili so le satirično »nadgradnjo« te informacije, o kateri lahko uporabnik le ugiba. Poklicna merila na RTV SLO namreč to izrecno prepovedujejo:

9.13 Satira

Satire ne smemo uporabljati v radijskih in televizijskih informativnih programih. Izjema je možna samo, če bi objava določene satire sprožila resno obravnavo določenih problemov. Satira v informativnih oddajah bi lahko zmedla del občinstva pri presoji o naravi in namenih oddaje ter pri oblikovanju lastnih stališč o naravi in pomembnosti obravnavanih dogodkov in tem. Satirični prispevki morajo biti vključeni v oddajo tako, da bodo poslušalci in gledalci zlahka ločevali med pravimi informacijami, stališči in mnenji nastopajočih in med satirično predelavo različnih informacij, stališč in mnenj.

Toda koga še sploh gane politični angažma novinarjev in nespoštovanje načel? Mogoče DNS? Medijske strokovnjake? Vodstvo RTV Slovenija? Ignoranca na vse konce in kraje. Ne znajo ali ne želijo se upreti le ne propagandizmu, temveč fenomenu antinovinarstva. Trdim, da je v nekaterih segmentih RTV Slovenija pod vlado Boruta Pahorja postala bistveno bolj politično pristranska kot v času vlade Janeza Janše. Kaj pristranska, povsem piarovska. Ironično bi si zato morali čim hitreje želeti vlade Janeza Janše. To je edini recept, da bo val projanšistične propagande popustil. Naivno? Ne. Težko si je predstavljati, da bi na RTV SLO lahko bilo še slabše.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: