Hujskaški medijski diskurz

Ob pomanjkanju boljše terminologije recimo temu kar hujskaški medijski diskurz. Doslej smo ga bili navajeni s strani npr. Demokracije in Reporterja, zdaj se širi celo na delniške portale, npr. na www.skladi.com. Ne edini. Res napredek: časnik Finance je očitno utrl pot v medijsko finančno rumenilo, omenjene zapise pa sem sam opazil, ker so po nekaterih statistikah med najbolj klikanimi spletnimi vestmi. Poglejmo nekaj naslovov za pokušino:

PROTIUSTAVNO! Vlada noče spremeniti volilnega sistema, 10 let nas že nateguje!

Danes na meniju: Vlada nima pojma, kaj bo z našimi pokojninami!

PREDRZNO: Banda štirih bi Pahorja menjala z Jankovićem!

Katarina Kresal pripravljena žrtvovati tudi svojo glavo!

skladi.com 1

 

Takoj ugotovimo, da ne gre za avtorske prispevke. Največkrat gre za linkanje člankov, kjer so si z agresivnim naslovom le prikrojili osnovno vest. Ob tej ni jasno, ali povezava že šteje kot navedba vira, saj izrecne navedbe ni. V vsakem primeru takoj prepoznamo kršitev 10. člena kodeksa:

10. Montaža, napovedi, naslovi in podnapisi ne smejo potvarjati vsebine. Primerno mora biti označena tudi simbolna ali arhivska slika.

To je nadvse razširjena in močno navzoča kršitev, na katero sem že večkrat opozoril na tej strani. Včasih gre za grobo, prav neverjetno nesramno manipulacijo, ki še potencira hujskaški diskurz iz vira, ki ga je prevzela. Npr. Reporter piše o nič manj kot »bandi štirih«, v katero med drugim vključi predsednika države, na www.skladi.com pa to še potencirajo: »PREDRZNO: Banda štirih bi Pahorja menjala z Jankovičem!« Poglejmo še en primer naslova:

Vlada: Nič bistrega ni v tem, če si zabit!

V besedilo so linkali uvodnik iz Mladine, iz katerega povzemajo. Tako kako! V uvodu v besedilo v Mladini je citat kitarista skupine Sex pistols: »Nič bistrega ni v tem, če si zabit.« Seveda brez klicaja. Hitro lahko opazimo, da na www.skladi.com skoraj ni naslova brez klicaja, ki ga ne bi dodali uredniki. Manipulacija v naslovu je seveda v dodatku besedice in dvopičja, torej »vlada:«. Kot da bi bila avtor izjave ona in ne glasbenik iz kultne skupine.

In kakor da še ni dovolj, v članku naletimo na fotomontažo, na Boruta Pahorja, preoblečenega ali oblečenega v žensko frizuro, pod katero piše: »Fotomontaža: Bi se Pahor bolje odrezal kot ženska?« Avtor ni naveden, zato ne vemo, ali je  izdelek nastal po naročilu lastnika www.skladi.com.

barbika montaza

Sklep: na spletni strani najdemo ta podatek: Lastnik in upravitelj spletne strani Skladi.com je Svetovalna skupina INDIVIDA. Svetovalna skupina INDIVIDA je v zasebni lasti. Naša glavna dejavnost je svetovanje z vseh področij upravljanja z osebnimi financami. Na osnovi razgovorov s ponudniki finančnih produktov in poglobljenih lastnih analiz poiščemo optimalne rešitve za naše stranke. Za svoje delovanje smo pridobili vsa dovoljenja in licence nadzornih inštitucij.

Predlagam, da DNS in njegovi organi preučijo tovrstne medijske zapise in ustrezno ukrepajo. Prepričan sem, da je bil ob tem kršen še kakšen in ne le 10. člen kodeksa. Kako takšne medijske manire pomagajo pri uresničevanju osnovnega cilja svetovalne skupine, puščam ob strani.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d