Župan akademik

Ko mariborski župan in mariborski rektor družno pozivata k predavanju na temo ekonomija in etika, se lahko le začudeno kislo nasmehnemo. V luči zadnjih dogodkov sploh. Vabilo je takšnole:

 

Ironično se torej nekaj tednov po odmevnih aretacijah župana in skupine okoli njega ponuja tako rekoč akademska refleksija o tem, kako se vesti etično vzvišeno v gospodarskih skušnjavah. Ne vem, če se vabljeni predavatelj zaveda, v kakšno mesto prihaja in kdo ga vabi…

Toda presenečenj še ni konec. Nenadno zanimanje župana Kanglerja za teorijo in akademske vrednote je daljšega veka. Mariborska študentska organizacija je prav na dan, ko je prišlo do aretacij v maju 2011, Kanglerja povabila, da predava v sklopu tako imenovanih predavanj na prostem in širi akademsko misel med mlade. Kdo so torej povabljeni intelektualci, ki so jih povabili k vrelcem znanja? Godina, Gulič, Jelinčič, Kangler, Matoz….  Pestra in zanimiva druščina, ni kaj! Poglejmo si vabilo:

 

Kot je pisal tudi Dnevnik, se je na dan predavanja na prostem moral mariborski župan zagovarjati v kazenski ovadbi proti njemu, spisani lanskega decembra. Drži, zadnje aretacije so le del preiskav in postopkov, grehov domnevnega gospodarskega kriminala in zlorab pooblastil je več in so tudi starejšega datuma. In še isti dan bi moral Kangler širiti plemenite akademske ideje:

Kot zanimivost naj še dodamo, da sta bila Kangler in Matoz napovedana kot gosta včerajšnjih Predavanj na prostem, ki jih organizira Študentska organizacija Univerze v Mariboru. Matoz je popoldne nastopil pred študentskim občinstvom, župan pa je tik pred zdajci odpovedal svoje predavanje, in sicer “zaradi neodložljivih obveznosti”. Namesto njega je v atriju Štuka nastopil mariborski podžupan Tomaž Kancler. 

Zanimivo vprašanje bi lahko bilo tudi, ali so prireditelji javnega pretoka znanja nastop Kanglerja in Matoza načrtovali na dan, ko se je odvetnik že itak mudil v Mariboru, ali pa je njun skupni nastop na sodišču in nato še na poučnem predavanju na isti dan pač plod čistega naključja in prijaznega sovpadanja. Kakšno avtoriteto in moralno integriteto imajo predavatelji pred študenti, očitno nikogar preveč ne zanima.

Kakorkoli že, mariborski župan istočasno ob velikem zanimanju organov preiskave in pregona za občinsko korupcijo belih ovratnikov postaja aktiven tudi na akademski ravni. Glede na slabo reputacijo mariborske univerze v tej smeri morebiti to ni takšno presenečenje. Težava je v tem, da bi mogoče moralo biti.

One thought on “Župan akademik

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: