Prošnja g. Ruplu za posredovanje – rasna nestrpnost na RTV

Se vam zdi, da programski svet RTV Slovenija že dolgo ni zasedal? Tudi meni se. Junija so sejo napovedali za sredino septembra, datum so določili že maja, potem pa je g. Stane Granda sejo preložil na »prvi ali drugi torek v oktobru«. No, oba torka sta minila.

Kot sveži član programskega sveta se trudim po svojih močeh, a malo zaleže. Včeraj sem se odločil, da poslej vse svoje pobude in vprašanja vodstvu RTV pošiljam medijem. Zgodilo se je seveda, da mojega prvega pisma zaenkrat nihče ni povzel niti z besedico. Da je to znamenje provladnosti medijev? Nikakor. No, nič hudega, še pomnite Ruplove javne obljube, da vam bom pomagal objaviti vašo misel? Zato g. ministru puščamo ping na temle nepravem mestu, pošta pa bo romala tudi na njegov dimitrij.rupel@gov.si. Ne dvomim, da se bo minister strinjal glede ponavljajoče se zagate ob razpihovanju rasne nestrpnosti in hujskaštva na javnem zavodu in se potrudil z(a) objavo pisemca pri svojih prijateljih.

Cenzurirano – dare I say – pismo je spodaj.

Vprašanje vodstvu RTV Slovenija glede oddaje na 1. programu TV Slovenija s predstavitvijo predsedniškega kandidata Zmaga Jelinčiča

Spoštovani,

v nastopu na TV Slovenija (oddaja »Predsednik za Slovenijo 2007«, 9. 10. 2007 ob 20.00) ste predvajali pogovor in predstavitev novinarja Vladimirja Voduška s predsedniškim kandidatom Zmagom Jelinčičem.

Med predstavitvijo so bili v oddaji predvajani vsi sporni posnetki nastopov Zmaga Jelinčiča v oddaji Piramida z dne 28. novembra 2006. Omenjena oddaja Piramida je pripeljala do vala protestov zaradi vzbujanja hujskaštva in rasne nestrpnosti, zaradi česar je, med drugimi reakcijami, odstopilo tudi več članov Programskega sveta RTV, vodstvo RTV Slovenija pa se je od teh nastopov ogradilo. Oddaja je še dodatno pridobila na slabem slovesu v javnosti in vodstvo je povabilo g. Jelinčiča v studio naknadno obžalovalo. Celo več, odločilo se je, da g. Jelinčiča ne bo povabilo v naslednjo oddajo, četudi so gledalci množično glasovali zanj, s čimer je kršilo pravila licenčne oddaje in zanikalo voljo ljudi. Po nekaterih podatkih oddaja iz istega razloga »distanciranja« vodstva RTV ni bila ponovljena, kar je običaj, prav tako pa nekaj časa (ali celo trajno) ni bila dostopna v spletnem arhivu na portalu RTV Slovenija.

Moj namen ni presojati ravnanja vodstva takrat, temveč danes. Zato želim vodstvu zastaviti zgolj eno vprašanje: kako je mogoče, da se je po nizu distanciranj od sporne vsebine z elementi ustavno in zakonsko prepovedanega hujskaštva in vzbujanja nestrpnosti zdaj vendarle odločilo, da »prepovedane« vsebine znova predvaja na TV Slovenija v tako delikatni oddaji, kot je predstavitev nekega kandidata za predsednika države? Mar ni s tem znova vzpodbujalo k nestrpnosti in zanikalo svojih poprejšnjih ravnanj?

dr. Boris Vezjak

član Programskega sveta RTV Slovenija

9 thoughts on “Prošnja g. Ruplu za posredovanje – rasna nestrpnost na RTV

Add yours

 1. To me prav nič ne preseneča. Tudi volivna računica je še kar očitna: spodrezavanje nevarnejšega od dveh možnih protikandidatov. Tistega bolj domoljubnega, kajpak. Pravzaprav ogabno.

 2. Vodušek v taisti predstavitvi tudi navaja domnevne jelinčičeve sporne izjave iz časa služenja vojske, med drugim tudi, da bi bilo treba šiptarje potolčt, in občudijoče rekapitulira: vaše prerokbe so se uresničile…

 3. Drži. Če je bila “Piramida” razumljena kot reklama za nestrpnost in so obžalovali povabilo, so ga kot predsedniškega kandidata sicer morali povabiti, a bi se morali glede na prvo dejanje distancirati. Vodušek pa je storil prav nasprotno, zavrtel mu je reklamo za nestrpnost.

 4. Hm,

  zdaj sem se domislil. Kaj če je takšno ravnanje del strategije desnice (ali kdo dvomi kam Vodušek spada?), da se morebiti zmehča naveza Tuerk, Gaspari.

  Če bi se npr. Jelinčič uvrstil na tretje mesto, bi se najverjetneje zrelativizirala pomoč izpadlega kandidata “levice” v drugi krog uvrščenemu kandidatu.
  Potem bi najbrž bil Jelinčič tisti, ki bi bistveneje vplival na drugi krog. Kot smo videli v projekcijah je vsak procent lahko odločilen.

 5. Actooon,

  hvala za tvoj glas (predstavljaj si moj filmski nasmeh). Ker si bil prvi zame, dam za pivo. /da ne bi slučajno obljubljal, kar ne morem izpolniti/

 6. Obljubil si ravno tisto, kar ne moreš izpolniti – sem alkoholik. He he he!

  Morda mi boš pa dal za Odo, ko boš bil predsednik. Verjetno edini pošten in z ustrezno kombinacijo pameti + izobrazbe.

  Zato niti nimaš motiva, da bi kandidiral.

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d